Obavijesti

News

Komentari 38

"Kupili smo kuću, ali već 11 godina ne možemo u nju"

"Kupili smo kuću, ali već 11 godina ne možemo u nju"
1

Obitelj Pušenjak platila je 65.000 eura za kuću na Trešnjevci, ali su ostali bez nje jer se drugi čovjek upisao kao vlasnik. Vjeruju kako iza svega stoje malverzacije

VIDEO

Branko Poljak i Mirko Pušenjak podnijeli su USKOK-u kaznenu prijavu protiv petero zagrebačkih sudaca zbog osnove sumnje da su primili mito i zloporabili položaj i ovlasti službene osobe. Sumnjaju, naime, da je suce osobno, ili putem preko drugih službenih osoba, podmitio Abdul Mounemhaoui kako bi nezakonito donijeli presudu u parničnom postupku u njegovu korist. 

- Oni su prevaranti. Nikada im nisam napravio nikakvo zlo. Zašto mi to rade? Ukoliko su me prijavili za davanje mita podnijet ću protiv njih kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje što je, koliko znam, kazneno djelo - tvrdi Mounemhaoui, hrvatski državljanin sirijskog porijekla.


Riječ je o sporu oko nekretnine i zemljišta u Maglajskoj 5, koja se nalazi u blizini trešnjevačke tržnice. Abdul, koji ima nekretnine u susjednoj Dobojskoj i u kojoj su mu registrirane dvije tvrtke, upisao se kao vlasnik čitave nekretnine iako je kupio 10/12. Mirko i Mihrumana Pušenjak i Branko Poljak uvjereni su kako Mounemhaoui s nekim moćnicima ima u planu doći do svih nekretnina oko Trešnjevačkog placa. 

Sin Mirka i Mihrumane Siniša Pušenjak, koji živi u Maglajskoj 7, ne može vjerovati da postupak traje već 11 godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svakoga dana s balkona gledam na tu nekretninu. Odrastao sam u ovoj ulici i htio sam da brat i ja s obiteljima ostanemo tu. Stoga su moji roditelji kupili zemljište i nekretninu u Maglajskoj 5. Platili su 65.000 eura. U međuvremenu su vratili banci kredit no zbog Mounemhaouija nisu mogli doći u posjed. Zbog svega su se razboljeli – kaže Siniša Pušenjak.

Čitav slučaj počeo je još 12. kolovoza 1999. kada su Štefanija Zemljić, Nada Kuljiš i Mira Oakley zaključile predugovor o kupoprodaji dvorišne dvoetažne kuće u Maglajskoj 5 u Zagrebu sa  Abdulom Mounemhaouijem. Kapara je iznosila 10.000 DEM s tim da se glavni ugovor trebao potpisati u roku od 60 dana. Abdul se, nakon što je dao kaparu, neko vrijeme nije javljao. Predugovor su produljili dva puta a kada ni tada nije, tvrdi odvjetnik Miro Poljak, platio ostatak dogovorene cijene kuća je prodana Pušenjacima. No Mounemhaoui kreće sa sudskim postupkom te dobiva nepravomoćnu, a 2015. i pravomoćnu presudu da je predugovor ustvari ugovor i da je nekretnina njegova. 

Već sam 1999. uplatio kaparu, a 2002. sam kuću isplatio u cijelosti. Svih 30.000 eura. Kada je porasla vrijednost nekretnine odlučili su još nešto "zaraditi". Mislili su, on je doktor, i sigurno se neće suditi – tvrdi Mounemhaoui. Kaže da im je onda rekao: "Vratite mi moje novce i evo vam kuća" na što, tvrdi, Poljak i Pušenjaci nisu pristali.Tvrdi da mu je zbog prijava Pušenjaka propao posao jer je kupac, kada je vidio o čemu se radi, odustao od kupnje. 

 Mounemhaoui 2004. podnosi tužbu Općinskom sudu protiv suvlasnika radi utvrđenja vlasništva te navodi da im je predao 10.000 DEM te iznos od 4000 eura u kunama odvjetniku Mariju Poljaku s tim da za to nema pisanih dokaza. Nakon toga tvrdi da je povrh toga Štefaniji Zemljić dao još 20.000 eura, što su na sudu rekli neki svjedoci, iako za to Abdul nema nikakvu potvrdu. Na pitanje ima li dokumentaciju da je isplatio punu cijenu Mounemhaoui nam je odgovorio "imam sudsku presudu". 
Štefanija Zemljić saslušana je u Domu umirovljenika i kod nje je tada utvrđena lagana demencija, no svjedno nije mogla primiti novac u ime drugo dvoje suvlasnika - tvrdi odvjetnik Mario Poljak, čiji otac Branko ima dio nekretnine u Maglajskoj 5. Napominje da su Općinskom sudu isticali prigovor promašene pasivne legitimacije jer suvlasnice više nisu bile upisane u zemljišnim knjigama s obzirom da je nekretnina prodana trećim osobama - Pušenjacima.

Podigli i ustavnu tužbu

- Potom smo lani, 30. rujna i 9. listopada podnijeli zahtjev za izvanrednom revizijom Vrhovnom sudu kako bi "pročešljao" sva pravna pitanja koja u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj presudi uopće nisu bila obrazložena. A sud je bio dužan obrazložiti prigovor pasivne legitimacije u obje presude , što nisu učinili. Nekretnina je prodana trećim osobama koje su se pravomoćno upisale 22. listopada 2007. Potom smo 30. rujna 2015. podigli i ustavnu tužbu zbog povrede prava na pravično i zakonito odlučivanje u sudskim postupcima u kojima smo ukazivali na sve povrede u postupcima - kaže Poljak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a