Obavijesti

News

Komentari 6

'Kurikularna reforma je tijekom mog mandata ušla u sve škole'

'Kurikularna reforma je tijekom mog mandata ušla u sve škole'
1

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je da u obrazovanju i znanosti želimo i moramo više. Posebno je to važno u akademskoj zajednici, gdje se mora činiti više za studente, rekla je

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obišla je aneks zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pokraj Opatije, u koji je uloženo 15,9 milijuna kuna te istaknula da još ima puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno i više pridonosi razvoju gospodarstva.

POGLEDAJTE VIDEO: Ministrica Divjak u Iki

Pokretanje videa...

divjak u iki 02:01

Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) Dora Smolčić Jurdana istaknula je da je prostor namijenjen prvenstveno studentima. Na 1250 četvornih metara bruto površine je pet predavaonica, suvremena knjižnica s čitaonicom i prostor za studente, a objekt nije namijenjen samo za redovnu nastavu, nego i za održavanje stručnih skupove i ljetnih kampova, rekla je dekanica.

Nakon višegodišnjih priprema u kojima je sudjelovalo nekoliko uprava fakulteta, izgradnjom aneksa riješen je problem neodgovarajućih prostornih uvjeta, te se time počinje ostvarivati planirani projekt mini kampusa, rekla je.

Smolčić Jurdana podsjetila je da je do sad diplomu na FMTU steklo 15.000 studenata, a sada ih je oko 2000. Više od 70 posto ih dolazi iz drugih dijelova Hrvatske, kazala je.

Temeljni kamen položen je u prosincu 2018. godine, a radove je izvodila tvrtka GP Krk. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo je sedam milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci 22 milijuna, a ostatak je pokrio sm FMTU.

Divjak: 'Vrijeme je za daljnju viziju, puno toga se napravilo'
Divjak: 'Vrijeme je za daljnju viziju, puno toga se napravilo'

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je da u obrazovanju i znanosti želimo i moramo više. Posebno je to važno u akademskoj zajednici, gdje se mora činiti više za studente, u istraživanju i internacionalizaciji, rekla je.

Istaknula je da je tijekom tri godine njezina mandata kurikularna reforma ušla u sve škole, uloženo je najviše do sad, oko 1,5 milijarde, u strukovno obrazovanje te su povećana ulaganja u znanost.

Tako je uspješno povećano povlačenje novca za znanost iz europskih fondova a izdvajanje za ovu namjenu iz državnog proračuna je povećano za 25 posto, naglasila je. 

Divjak: Još uvijek puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno

Zadovoljstvo novim dijelom fakulteta iskazali su i direktor Hrvatske turističke zajednice i predsjednik Gospodarskog savjeta FMTU Kristjan Staničić, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i predstavnica studentskog zbora Paola Petrinec.

"Još uvijek ima puno posla da visoko obrazovanja bude relevantno i više doprinosi razvoju gospodarstva i društva uz veći prostor inovativnim mladim ljudima. Riječko sveučilište je dobar primjer, a na žalost neka druga sveučilišta i drugi rektori se više drže svojih sinekura, klijentelizma", rekla je Divjak novinarima.

Ministrica Divjak opalila po zagrebačkom rektoru Borasu: 'On, zapravo, čuva sinekure...'
Ministrica Divjak opalila po zagrebačkom rektoru Borasu: 'On, zapravo, čuva sinekure...'

Upitana na koja sveučilišta misli, odgovorila je da od najvećeg i najvažnijeg sveučilišta, zagrebačkog, očekuje da bude predvodnik internacionalizacije, razvoja i davanja prilika mladima, a ne da se čuvaju pozicije i onemogućava razvoj.

"Kad vodite sveučilište morate imati viziju, da znate zašto ste tu", istaknula je.

Upitana da ocijeni svoj mandat, Divjak je rekla da je reforma uvedena u sve škole, da su ostvarena najveća ulaganja u strukovno obrazovanje i povećana ulaganja u znanost. Kazala je da se morala boriti protiv onih koji su imali različite interese i ideje koje nisu bile usmjerene dobrobiti i razvoju. Sada će o tome odlučivati birači, rekla je i dodala, "ja sam sveučilišna profesorica i veselim se i akademskoj karijeri".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21