News

Komentari 1

Kurz o Sputnjiku: Austrija će ga kupiti tek ako ga EMA odobri

Kurz o Sputnjiku: Austrija će ga kupiti tek ako ga EMA odobri

Krajem ožujka austrijski kancelar je najavio da će naručiti milijun doza ruskog cjepiva u roku tjedan dana, ali to još nisu napravili. Tijekom travnja su već najavili da će čekati odobrenje i za uporabu...

Austrija će kupiti Sputnjik V samo ako ga Europska agencija za lijekove (EMA) odobri, objavio je ured kancelara Sebastiana Kurza u utorak, dodatno pojašnjavajući svoju poziciju o planiranoj kupnji ruskog cjepiva. 

Suočen s frustracijom javnosti zbog sporog uvođenja cijepljenja, Kurz je 31. ožujka rekao da će Austrija vjerojatno naručiti milijun doza Sputnjika V u roku od tjedan dana, ali dovršetak te narudžbe nije još objavljen. 

Austrija bi time postala prva zapadnoeuropska zemlja koja je nabavila rusko cjepivo protiv covida-19. 

Mađarska i Slovačka su jedine članice Europske unije koje su kupile Sputnjik V, a do sada ga je jedino Mađarska koristila.

Kurz je već 19. travnja najavio da će čekati odobrenje EMA-e prije uporabe. 

"Što se tiče pregovora o ugovoru, oni su dovršeni i ne smatramo to velikim izazovom, već je presudan čimbenik koliko će EMA-i trebati za odobrenje", rekao je Kurz na konferenciji za medije sa slovačkim kolegom Eduardom Hegerom. 

Heger je na dužnost stupio prošli mjesec nakon što je njegov prethodnik Igor Matovič morao otići zbog političkog skandala koji je potaknut Matovičevom iznenadnom kupnjom Sputnjika V.  

"Odobrenje EMA-e preduvjet je za kupnju. Ugovor će se također na tome zasnivati", dodao je glasnogovornik Kurza.  

 

Odluka EMA-e očekuje se u svibnju ili lipnju. 

Recenzirani rezultati ispitivanja ruskog cjepiva, objavljeni u medicinskom časopisu Lancetu, pokazali su da je Sputnjik V učinkovit gotovo 92 posto. 

Međutim, mnogi europski dužnosnici preispituju namjeru Rusije za izvozom cjepiva jer tek treba cijepiti većinu svog stanovništva. 

Brazilski medicinski regulator u ponedjeljak je odbacio cjepivo Sputnjik V pozivajući se na nedostatak podataka koji jamče sigurnost, kvalitetu i učinkovitost tog cjepiva.

Najčitaniji članci