Obavijesti

News

Komentari 85

Kuščević o aferama: Sve su to montaže i lažni dokumenti

Kuščević o aferama: Sve su to montaže i lažni dokumenti
1

Imam dvije nekretnine ako mislimo na kuće. Obiteljsku kuću u kojoj živim i malu kuću od 60 kvadrata u kojoj živim kada ljeti iznajmljujemo tu kuću. Ostalo imam građevinska zemljišta, pašnjake, šume, kaže ministar

VIDEO

U objavi kandidature Miroslav Škoro dotaknuo se referenduma - prozvao političke elite - gost Dnevnika Nove TV je ministar uprave Lovro Kuščević - na meti kritika sindikata i oporbe zbog referenduma, ali još više u fokusu zbog afera koje mu se pripisuju s imovinom. 

Prije nego što čujemo Vaše argumente - komentar Škorinih poruka - strahuje li HDZ od njegove kandidature?

Njegove poruke više sliče predsjedničkom sustavu. Mi smo parlamentarna demokracija u kojoj odlučuju saborski zastupnici koji su izabrani na neposrednim demokratskim izborima. Mislim da sve što najavljuje iziskuje promjene Ustava, zadire u pravosuđe. Da bi predsjednik države imenovao ustavne suce.

Ima li straha?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nema straha. HDZ ima najbolju kandidatkinju koja ima podršku HDZ-a.

Ali kandidatura nije objavljena.

Pustimo neka se svi izjasne, da vidimo tko će sve biti protukandidati, pa ćemo onda.

Prvi milijun Lovre Kuščevića: 'Dilao' je cement, gaće, čarape
Prvi milijun Lovre Kuščevića: 'Dilao' je cement, gaće, čarape

Vi ste i politički tajnik HDZ-a - što mislite o njegovih pet uvjeta i prvim potezima postane li predsjednik?

To je možda bio nekad neki polupredsjednički sustav koji je tada bio prihvatljiv. Međutim, sada je parlamentarna demokracija. Ovo što gospodin Škoro traži je iznad Ustava. Trebalo bi mijenjati puno zakonskih propisa. Čini mi se da to baš i nije pravno utemeljeno ni najbolje rješenje.

Koga biste u drugom krugu, Milanovića ili Škoru?

Realno je očekivati da će u drugi krug ući predstavnik ljevice i predstavnik desnice. Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Mislim da će u drugom krugu Kolinda Grabar-Kitarović odnijeti premoćnu pobjedu.

Ima li rezultata nakon europskih izbora u HDZ-u?

S terena smo prikupili analize. Upozorili su na određene nedostatke u kampanji, probleme koje su imali na terenu. To sve skupa obrađujemo.

Dosta dugo to obrađujete? Hoće li biti sankcija?

Kuščević: Uzgajao sam kokoši, a najdraža mi je kokoš hrvatica
Kuščević: Uzgajao sam kokoši, a najdraža mi je kokoš hrvatica

Imamo 20 županijskih organizacija, 550 gradskih organizacija – potrebno je to sve obraditi kako bismo donijeli zaključke.

Što je s crnim labudom?

Ne poznajem tu teoriju crnog labuda.

Afere koje vam se pripisuju - što ćete reći premijeru, rekao je kako očekuje odgovore od Vas?

S premijerom sam svaki dan u kontaktu.

'Kuščević nije platio porez, a ni doprinose. To je ozbiljna stvar'
'Kuščević nije platio porez, a ni doprinose. To je ozbiljna stvar'

Čuli ste se oko ovoga?

Naravno da smo se čuli. Rekao sam mu istinu, istinu i samo istinu. Radi se o konstrukcijama, montažama, hrpi lažnih dokumenata, netočnih fotomontaža koje se puštaju u medije, recikliranju teme iz 2009. godine kad sam bio općinski načelnik Nerežišća. Detaljno sam o tome izvještavao i PNUSKOK. Sve sam 2009. Objasnio. I legalnost i porijeklo imovine. Također, donošenje prostornog plana bila je predmet inspekcijskih nadzora. 

Nakupilo se u zadnje vrijeme ministara koji ne vode baš dobro evidenciju o svojoj imovini. Možete li objasniti podrijetlo svoje imovine - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa češlja vašu imovinsku karticu?

Nisam od njih dobio obavijest da su me uzeli u obradu. Ne mogu komentirati druge ministre, međutim ja svoju imovinu ni u jednom trenutku nisam skrivao. Imam najstariju imovinsku karticu od 2009.

Koliko imate nekretnina?

Imam dvije nekretnine ako mislimo na kuće. Obiteljsku kuću u kojoj živim i malu kuću od 60 kvadrata u kojoj živim kada ljeti iznajmljujemo tu kuću. Ostalo imam građevinska zemljišta, pašnjake, šume itd. Dakle, samo dvije kuće. One su evidentirane od prvog dana mog mandata. Nije postojala namjera skrivanja. Sve je transparentno, svi mogu vidjeti na internetskim stranicama.

Plaćate li komunalnu naknadu, poreze i doprinose?

Naravno da sve obveze koje imam temeljem tih nekretnina plaćam. I kad kupim, porez na promet na nekretnine i moja supruga plaća naknade, turističke pristojbe, porez, što već mora imati kod tog iznajmljivanja. Sve je transparentno i čisto.

Ako je sve transparentno kako ste se uopće doveli u ovu situaciju?

Kao što sam rekao, fabriciranje nekih tema iz 2009., isto to društvo, isti rukopis.

Čiji rukopis?

Točno znam čije imenom i prezimenom. Ne bih sada o imenima. Međutim, nisam tada bio interesantan hrvatskoj javnosti kao općinski načelnik. Danas sam ipak ministar, politički tajnik i danas se to reciklira.

Hoćete li pokrenuti neke prijave?

Nemam se vremena baviti prijavama. Dovoljno mi je da dokažem hrvatskoj javnosti da sam sve radio u skladu sa zakonom.

Niste imali vremena ni za katastar?

To je moja pogreška zbog koje mi je zaista žao, da sam zaboravio nakon što sam izgradio jednu kuću i pomoćnu kuću, da sam zaboravio i evidentirati u katastru. Međutim, ona ima rješenje u katastru o kućnom broju. Ona je u imovinskoj kartici. Zaboravio sam.

E-Katastru ste pljeskali neki dan.

Ne samo da sam mu pljeskao, nego sam ga i započeo dok sam bio ministar graditeljstva, upravo da se spoje zemljišne knjige i katastar, da sve bude još evidentnije i transparentnije.

Morate priznati da je apsurdno da kao ministar graditeljstva i čovjek koji je u tome, da kiksate na tako nečemu.

Morate shvatiti da 2008. godine, kada sam dovršio gradnju moje obiteljske kuće, kad sam dobio uporabnu dozvolu, bio sam općinski načelnik, oženjen, dvoje djece. Predano sam radio svoj posao. Meni je geometar tada 2008. trebao reći – trebao bi ucrtati u katastar. Nije to rekao. Ja se tada nisam time bavio, bavio sam se razvojem općine Nerežišće.

Sad znate koji su razmjeri tog problema. Vidite kako je to odjeknulo u javnosti. Sad je prilika za ispriku građanima.

Sad vidim koliko je javnosti to interesantno. Nažalost pola Hrvatske nije uvedeno u katastar.

Je li to opravdanje?

Naravno da nije. Svi moramo raditi na evidenciji u katastru. Upravo sam zato 13. lipnja ove godine predao zahtjev da se evidentiraju, angažirao sam geodeta. Ukoliko bude pokrenut postupak zbog toga što nisam evidentirao to 2008. godine kada sam trebao, onda ću se ponašati po odluci suda.

Što Vam je premijer rekao? Je li mu ovo dovoljno?

Naravno da on ima apsolutno povjerenje.

Sigurni ste?

Prilično sam siguran. Naročito kad se vide svi ovi dokumenti, vidjet će se da se radi o niz fabrikacija, zlonamjernih čak fotomontaža. Ljudi snime tuđe zemljište, objave ga u medijima i kažu da je to ministrovo zemljište. To su čiste laži.

Moralna odgovornost?

Moralna odgovornost zbog prekršaja da nisam dao zahtjev da se moja kuća ucrta u katastar, naravno da postoji i meni je žao zbog toga. Ali ne mislim da bi to bio razlog za nešto više od prekršajne odgovornosti.

Smatrate li da je to ismijavanje javnosti?

Nije bilo skrivanja. Sve moje kuće imaju građevinsku i uporabnu dozvolu. Sve se vide u imovinskoj kartici od prvog dana. Propustio sam to evidentirati u katastru prije deset godina. Žao mi je zbog toga. Ispravili smo tu pogrešku. Očekujem da će za koji dan u katastru taj postupak biti riješen.

Za kraj, HDZ - kakvo je stanje u stranci?

Čekamo da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konačno objavi svoju kandidaturu, da napravimo strategiju, akcijski plan kako ćemo pobijediti. Sasvim sigurno će nam koristiti i analiza ovih izbornih rezultata, da vidimo gdje smo pogriješili, gdje smo mogli napraviti bolji rezultat kako to ne bismo ponovili na predsjedničkim izborima.

Milijan Brkić je u užem krugu?

On je zamjenik predsjednika HDZ-a, na svakoj je sjednici predsjedništva.

Vaša uloga u kampanji?

Mislim da je uloga glavnog tajnika više tehnika organizacija. Kao politički tajnik sam tu da s organizacijama komuniciram članstvu politiku koju provodimo u stranci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag