Obavijesti

Promo sadržaj

Kvalitetne jagode nose brojne benefite za naše zdravlje

Kvalitetne jagode nose brojne benefite za naše zdravlje
5

Kako bi osigurao prepoznatljivost, ali i određeni standard kvalitete proizvoda sa svog područja, Grad Vrgorac odlučio je lokalnim OPG-ovcima dodijeliti jedinstvenu oznaku „Vrgorac Quality“

Uz buđenje prirode, jedan od najljepših proljetnih vjesnika svakako su jagode. Osim što su idealan desert koji se može jesti sirov, peći u kolačima, dodavati u zdrave smoothie i razne salate ili pak skuhati u džem, jagode su toliko zdrave da mogu spriječiti nastanak raznih bolesti te donijeti brojne benefite za naše zdravlje.

Iako jagodu nazivaju kraljicom voća, zanimljivo je da, s botaničkog gledišta, „plod“ jagode zapravo ne pripada ni voću ni povrću, već predstavlja povećani i odebljali cvat biljke na stabljici. Jagode se većinom sastoje od vode (91%) i nešto ugljikohidrata (7,7%), a sadrže neznatne količine masnoća (0,3%) i proteina (0,7%), pa 100 grama ove osvježavajuće namirnice sadrži tek 33 kalorije i čak 60 mg poznatog antioksidansa vitamina C. Uz to, jagode obiluju i drugim biljnim spojevima iz skupine antioksidansa, poput procijanidina, elaginske kiseline i elagitanina te pelargonidina, glavnog spoja iz skupine antocijanina, a koji je zaslužan za karakterističnu crvenu boju jagoda.

Na našem tržištu nude se jagode različite kvalitete, pa zna biti prilično razočaravajuće kada kupimo mirisno crveno voće koje ispadne potpuno bezukusno. Zato je najbolje birati domaće jagode, među kojima su se uvijek kvalitetom isticale popularne Vrgoračke jagode. Problem je što su neki trgovci znali iskorištavati želju kupaca da kupuju domaće pa im po skupljoj cijeni prodavali „Vrgoračke“ jagode koje zapravo nemaju nikakve veze s Vrgorcem.

Zato je Grad Vrgorac odlučio osmisliti jedinstvenu oznaku „Vrgorac Quality“ koja je namijenjena označavanju kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Grada Vrgorca, s ciljem jasne diferencijacije vrgorskih proizvoda od konkurencije, podizanja i zadržavanje kvalitete tih proizvoda te poticanja njihove prodaje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu. Oznaku neće dobiti samo jagodari, već Vrgorac oznakom kvalitete prepoznatljivim želi učiniti i njihove breskve, nektarine, med i vino te grožđe budući da s njihovog područja dolazi čak 85 posto stolnog grožđa u Hrvatskoj. Potpisani su ugovori s vrgorskim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima koja zadovoljavaju tražene standarde kvalitete te su im dodijeljene oznake „Vrgorac Quality“ koje ističu na svojim pakiranjima i etiketama proizvoda te na promotivnim ambalažama, tako da kupci odmah znaju što kupuju.

S obzirom da konzumacijom kvalitetnih jagoda zapravo dobivamo brojne koristi za naše zdravlje, preporučljivo je da tijekom proljeća, dok traje njihova sezona, postanu sastavni dio naše prehrane. U ovo doba dok se većina svijeta još uvijek bori s koronavirusom, korisno je znati da jagode zahvaljujući obilju vitamina i antioksidansa koje sadrže jačaju imunitet, a zbog elagične kiseline koja je sastavni dio crvenog voća i bobica, sprječavaju širenje stanica raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače.

Kvalitetni sastav jagoda pomaže očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te snižavanju razine tzv. lošeg kolesterola, reguliranju krvnog tlaka, očuvanju moždane funkcije pa nas štite od demencije i Alzheimerove bolesti. Jagode također smanjuju rizike od bolesti oka, ublažavaju sindrom propusnosti crijeva, a zahvaljujući folatima koji su važni za pravilan razvoj fetusa i tijek trudnoće, preporučuju se i budućim majkama.

Među dobrobiti jagode ubraja se i njen anti-ageing efekt jer zahvaljujući vitaminu C i elagičnoj kiselini sprečava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, što su dva najveća neprijatelja mladog lica koji stvaraju bore.

Osim kao hranu, jagode možemo koristiti i u kozmetici, kroz kućne maske za lice ili kao lijek za opekotine na koži, te kao pomoć za uklanjanje neželjene obojenosti naših zuba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini