Obavijesti

News

Komentari 12

Laburisti objavili svoj cilj: Kraj pljačke i rasipanja svih resursa

Laburisti objavili svoj cilj: Kraj pljačke i rasipanja svih resursa

Hrvatski laburisti – Stranka rada predstavili su svoj antikorupcijski program u ovoj kampanji, koji se temelji na odgovornosti, otvorenosti, objektivnosti i osviještenosti

VIDEO

Cilj Hrvatskih laburista je spriječiti pljačku i rasipanje javnih resursa, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije.

Njihova tri programska cilja su zaštita radne obitelji, sprječavanje rasprodaje zajedničkih bogatstava i borba protiv korupcije, kazali su. 

"Korupcija je rak-rana društva te je moramo suzbijati, a jedan od prvih zadataka nam je vraćanje državnog inspektorata kao preventivnog, samostalnog i neovisnog tijela jer su profesionalni, pošteni i neovisni inspektori glavni alat za suzbijanje korupcije", poručio je predsjednik Laburista Tomislav Končevski.

Borac protiv korupcije Zorislav Antun Petrović i prvi na listi Laburista u VII. izbornoj jedinici procijenio je kako bi Hrvatska, primjenom mjera iz antikorupcijskog programa, mogla već u prvoj godini uštedjeti i preko milijardu kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Prema procjeni Instituta Rand Europe, objavljenom u travnju ove godine, Hrvatska godišnje gubi 15 posto BDP-a što je 50 milijardi kuna, a godišnje se na mirovine troši 36 milijardi kuna", upozorio je Petrović. 

Među prvim koracima za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj bila bi objava  prihoda i rashoda proračuna, objava rasporeda sudskih rasprava i sudskih odluka. Istaknuta je nužnost ugradnje načela neopravdanog bogaćenja u zakonodavstvo Hrvatske u skladu s Antikorupcijskom konvencijom UN-a kojom bi svaki dužnosnik morao dokazati eventualni nesrazmjer između prihoda i imovine, te sukladno tomu bio sankcioniran.

Laburisti ističu i nužnost uspostave državnog inspektorata na čelu s osobom koja nije politički 'opterećena', jednako kao glavni državni odvjetnik. 

Po uzoru na Sloveniju Laburisti bi uspostavili bazu podataka iz koje bi se moglo vidjeti kome je i što bilo isplaćivano iz proračuna. Primjerice koliko i tko je uplaćivao donacije na račune stranaka, na koji je način netko osvojio natječaj i kolika je njegova vrijednost, kako bi se moglo pratiti postoje li interesna povezivanja.

"Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je potpisala Međunarodnu antikorupcijsku konvenciju. Nažalost taj tempo i načelo neopravdanog bogaćenja kao temeljno načelo konvencije je pao i nije u našem zakonodavstvu. Sjećamo se famoznog zakona o golf igralištima koji je napisan nakon što je jedna od stranaka u vladajućoj koaliciji, između 2003. i 2007. godine, dobila milijunsku donaciju od izravno zainteresiranog odvjetničkog ureda", rekao je Petrović .

Hrvatska je članica Europske unije s najvećom razinom korupcije u javnoj nabavi te s Rumunjskom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU-a, podsjetio je Petrović.

Petrović je pojasnio četiri načela koja su temelj njihovog programa. Odgovornost podrazumijeva da dužnosnik koji odlučuje o javnim resursima mora znati zadaće, odgovornosti i potencijalne kazne ako svoj posao ne obavlja savjesno.

Otvorenost da se za svaki novčić koji ide iz javnih resursa zna kako je, zašto i kada potrošen, a osviještenost da građani znaju svoja prava, primjerice na mirovinu, javne i socijalne usluge, radna kao i biračka prava itd.

Objektivnost podrazumijeva izbjegavanje sukoba interesa, 'jer bez ljudi koji nisu opterećeni svojim privatnim interesima ne možemo imati kvalitetne djelatnike u javnom sektoru', kazao je.

Budućoj vladi poruke možete ostavljati OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora