Obavijesti

News

Komentari 4

Laici u Istri aplikacijom dobivaju obavijest da netko ima srčani zastoj i da treba reanimaciju

Laici u Istri aplikacijom dobivaju obavijest da netko ima srčani zastoj i da treba reanimaciju

AVD uređaji za oživljavanje, kojima mogu rukovati laici, povećavaju šansu za preživljavanjem četiri puta. Grožnjan je još jedna od jedinica lokalne samouprave koja je postavila AVD uređaj, a to bi trebali učiniti svi u državi

VIDEO

U Umagu je na glavnom trgu danas obilježen Svjetski dan oživljavanja pod geslom „SVI GRAĐANI svijeta mogu SPASITI  život“. Tom su prilikom djelatnici  Zavoda za hitnu medicinu u suradnji s Crvenim križem Bujštine organizirali javnu demonstraciju jednostavnih postupaka oživljavanja, koju su pratili brojni građani.


Dan ranije se i Grožnjan, koji godišnje posjećuje golem broj turista, pridružio  jedinicama lokalne samouprave koje su na javno mjesto stavile takozvani AVD uređaj, odnosno, automatski vanjski defibrilator kojim mogu rukovati i laici, i koji spašava ljudske živote u slučajevima srčanog zastoja. AVD uređaj, vrijedan 23 tisuće kuna, postavljen je pokraj župne crkve na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Buje, a Općina Grožnjan-Grisignana u cijelosti je financirala njegovu nabavu.  Nakon jučerašnje službene prezentacije, Gradsko društvo Crvenog križa Buje obvezalo se provesti edukaciju za sve djelatnike Općine i drugih institucija koje djeluju na području Općine Grožnjan, ali i svih zainteresiranih građana.

 Nakon provedene službene edukacije svi osposobljeni posjedovat će valjane licence. Svi licencirani polaznici imat će priliku uključivanja u aplikaciju "Stayin alive" koju je razvio Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije,  na način da ako dođe do hitnog stanja, svi osposobljeni dobivaju informaciju na svoj mobilni uređaj te ako su u blizini mogu doći i spasiti život. AVD uređaj u Grožnjanu bit će umrežen u nacionalnu mrežu AVD uređaja u Republici Hrvatskoj. 


U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

Međutim, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike, jer su oni čak u 60-80 posto slučajeva svjedoci srčanog zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem osobe sa srčanim zastojem, mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se dva do četiri puta.
Stoga je nadasve bitno da pokrivenost Hrvatske AVD uređajima na javno dostupnim mjestima neprestano raste, a u turističkoj regiji, kao što je Istra, to je od iznimne važnosti.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk