Obavijesti

News

Komentari 44

Lalovac uvjeren: Ovo je pravi put i ovaj proračun je realan

Lalovac uvjeren: Ovo je pravi put i ovaj proračun je realan
1

Nije temeljen na povećanim prihodima, već na smanjenim rashodima. Prvo smo definirali fiksne obveze, a onda tek varijabilne i to je ono što ga čini realnim, kaže

VIDEO

Ministar financija Boris Lalovac je za HTV rekao da je proračun realan i stabilan. Zahvalio je premijeru Zoranu Milanoviću i kolegama ministrima što su, kako je rekao, smogli snage za smanjivanje rashodovne snage proračuna

- I upravo zbog toga ga držim realnim. Nije temeljen na povećanim prihodima, već na smanjenim rashodima. Prvo smo definirali fiksne obveze, a onda tek varijabilne i to je ono što ga čini realnim - naglasio je Lalovac.

Nema smanjivanja plaća u javnom i državnom sektoru

Čak i ako ne dođe do planiranih ušteda, Lalovac tvrdi da neće doći do smanjivanja plaća u javnom i državnom sektoru, što su mnogi iščitali iz Vladinih smjernica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, što se tiče usklađivanja mirovina, Lalovac je kazao da sada nije trenutak za to

- U drugoj smo godini procedure prekomjernog deficita, nismo još uvijek izašli iz krizne situacije, još uvijek postoji opasnost izvršavanja ekonomskih aktivnosti - rekao je Lalovac i dodao: 'Čim se ukaže prva prilika, Vlada će krenuti u indeksaciju'.

Izlaz je u novcu iz europskih fondova

Ministar smatra da je jedini izlaz za gospodarski rast novac iz europskih fondova

- Ne možemo se više zaduživati, imamo velike deficite, ministrima sam naložio da se fokusiraju na EU projekte - kazao je.

Osvrnuo se i na najavu da će jedinice lokalne samouprave poskupjeti svoje usluge zbog manjka koji je nastao izmjenama poreznog zakona. 

- Ne očekujem to. Kada su jedinice lokalne samouprave imale viška novca nisu građanima smanjivale cijene usluga, bilo komunalnih usluga bilo vrtića, pa onda nemaju pravo ni povećavati. One su u prvoj polovici ove godine bile u plusu preko milijardu kuna - rekao je Lalovac.

Zaključio je da su krenuli vrlo ozbiljno iako je ovo izborna godina, te da je ovaj put pravi put i da je proračun realan.

'Voda je već odavno došla do grla'

Gostujući, pak, u Dnevniku Nove TV, ministar je kazao da imamo vrlo visoke kamate i da je "voda došla do grla već odavno". 

- Nacionalni interes je svakako imati manje rashode i imati javne financije pod kontrolom, nema veze dolaze li izbori ili ne - rekao je Lalovac te dodao da su rashodovnu stranu proračuna smanjili za 2,8 milijardi kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...