News

Komentari 54

Lani su je već svi otpisali, ali Merkel se čini nezaustavljiva...

Lani su je već svi otpisali, ali Merkel se čini nezaustavljiva...

Angela Merkel je njemačka kancelarka još od 2005. godine. Iako su prošle godine, zbog useljavanja velikog broja izbjeglica, mnogi prorekli njezin kraj, njezine šanse na nedjeljnim izborima su sve, samo ne male

Izbori za 19. sastav njemačkog Bundestaga održat će se u nedjelju 24. rujna. Na izborima će Nijemci moći izabrati između 34 stranke kojoj će dati svoj glas.

Najjače stranke su CDU (demokršćani), SDP (socijaldemokrati), Die Linke (ljevičari), Grüne (zeleni), CSU (kršćansko-socijalna unija Bavarske), FDP (liberali) i AfD (desničari). AfD je bio osnažen grčkom krizom, ali i velikim priljevom izbjeglica u Njemačkoj. Stranka je bilježila značajan politički uspjeh no u zadnje vrijeme je došlo do brojnih svađa među članovima, bilo je kontroverzi oko stava o nacizmu i opao je broj izbjeglica pa im je potpora glasača počela padati.

Frauke Petry, najpopularnija čelnica stranke (inače stranka ima dva čelnika i troje zamjenika) kojoj je uzor bila francuska desničarka Marine Le Pen na kraju je odustala od kandidature za kancelarku na izborima. Navodno je u stranci došlo do svađe jer je Frauke htjela ublažiti desničarsku retoriku i stranku približiti modernim glasačima. Na kraju su joj dopustili da se kandidira za mjesto zastupnice. Njezinim "nasljednicima" će biti teško jer je Frauke bila jako popularna. No prema prognozama AfD bi trebao dobiti više nego dovoljno glasova da uđe u Bundestag. 

Najznačajniji kandidati na izborima koji su u utrci za premijera su sadašnja kancelarka 63-godišnja Angela Merkel (CDU) i 61-godišnji Martin Schulz (SPD), bivši predsjednik Europskog parlamenta.

Istraživanje Forchugsgruppe Wahlen za televiziju ZDF od četvrtka pokazalo je da blok CDU/CSU Angele Merkel dobiva nepromijenjenih 36 posto dok je SPD pao za 1.5 postotni bod na 21.5 posto.

AfD, za koju se očekuje da će biti prva krajnje desna stranka u parlamentu u više od pola stoljeća, izgleda da će biti treća s 11 posto, jedan postotni bod više nego prošli tjedan.

Propoduzetnički Slobodni demokrati (FDP) su na 10 posto, iza njih radikalna ljevica na 8.5 posto, a Zeleni na 8 posto.

Tako je vrlo izgledno da će Angela Merkel osvojiti još jedan mandat i samo je pitanje s kim će vladati. Moguća je velika koalicija između Merkelinih konzervativaca i SPD-a ili trostruki "Jamajka" savez konzervativaca, FDP-a i Zelenih, tako nazvan jer se boje ovih stranaka podudaraju s onima zastave te karipske zemlje.

Angela Merkel je njemačka kancelarka još od 2005. godine. Iako su ju prošle godine neki već bili otpisali najviše zbog useljavanja velikog broja izbjeglica, nakon pokrajinskih izbora u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, svima je postalo jasno da Merkel ide po novu pobjedu. Teško da će ju ugroziti i Martin Schulz. Kada je izabran za kandidata za kancelara došlo je do euforije, ali je ona kratko trajala i gotovo se potpuno ispuhala  nakon gubitka izbora u Saarskoj i Schleswig-Holsteinu. 

Borbu Schulzu, a i ostalim kandidatima protiv Merkel otežava nekoliko stvari. Gospodarsko stanje u zemlji je i više nego dobro, nezaposlenost je na rekordno niskoj razini, a država ostvaruje rekordne prihode od poreza. Kancelarki bi eventualno mogao znatnije naštetiti teroristički napad uoči izbora za koji se utvrdi da su ga počinili migranti. 

Najčitaniji članci