News

Komentari 18

Lavrov: 'Kijev nudi neprihvatljiv sporazum'. Stigao je odgovor: 'Izjave mu služe za propagandu'

Lavrov: 'Kijev nudi neprihvatljiv sporazum'. Stigao je odgovor: 'Izjave mu služe za propagandu'

Unatoč svim provokacijama, rusko izaslanstvo nastavit će pregovarački proces, rekao je Lavrov. Mihailo Podoljak iz Kijeva kaže da ruski ministar želi skrenuti pozornost s događanja u Buči

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da nacrt mirovnog sporazuma što ga je Kijev predložio Moskvi sadrži "neprihvatljive" elemente, no rekao je da će Rusija svejedno nastaviti pregovore i raditi na ostvarenju vlastitih sigurnosnih zahtjeva.

Mirovni pregovori Moskve i Kijeva ne napreduju onako brzo kako bi se željelo, rekao je Lavrov i optužio Zapad da pokušava utjecati skretanjem pozornosti na navodne ratne zločine za koje Moskva odbacuje odgovornost. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ukrajina je u srijedu predložila mirovni sporazum koji odstupa od prijedloga o kojima su se dvije strane prethodno suglasile, rekao je Lavrov.

- Ta nesposobnost da se dogovorimo ponovno pokazuje prave namjere Kijeva, da se povuče iz sporazuma i pokvari pregovore jer odustaje od dogovorenog - rekao je Lavrov.

Prijedlozi Kijeva su "neprihvatljivi", rekao je.

Službeni Kijev još nije komentirao tu izjavu ruskog ministra vanjskih poslova. 

Kijev ističe da su pregovori potrebni, ali i redovito poručuje da neće odustati od svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća svojih vojnika u invaziji na Ukrajinu koju ona naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da to čini kako bi "denacificirala" tu zemlju od opasnih "ukrajinskih nacionalista."

Međutim, na terenu je ruska vojska suočena sa žilavim otporom Ukrajinaca, a Zapad je na invaziju odgovorio obimnim sankcijama ruskome vodstvu i gospodarstvu.

Rusija će ipak nastaviti pregovore i nastojati osigurati provedbu svojih zahtjeva, poručio je Lavrov.

- Unatoč svim provokacijama, rusko izaslanstvo nastavit će pregovarački proces i vlastiti nacrt sporazuma u kojem jasno i stoje naše ključne pozicije i naši zahtjevi - ustvrdio je.

Na izjavu Sergeja Lavrova da je Kijev ponudio Moskvi mirovni sporazum s neprihvatljivim elementima reagirao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

- Lavrov nije izravno uključen u pregovore, njegove su izjave od čistog propagandnog značaja. Moskva želi skrenuti pozornost s događaja u Buči. Tako treba gledati na sve takve izjave - poručio je Podoljak za Reuters.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje. <<