Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Lazard je savjetnik za kupnju INA-e: 'Izazov privodimo kraju'

Na pitanje može li na cijenu utjecati i činjenica da je mađarska strana zainteresirana za LNG, ministar Ćorić je poručio kako su to dva odvojena posla

Foto: INA
34 komentara

Na sjednici Savjeta za Inu za novog savjetnika za otkup dionica Ine od MOL-a odabrana je tvrtka Lazard, izvjestili su ministri financija Zdravko Marić i energetike Tomislav Ćorić nakon sjednice.  

Kako je istaknuo Marić, s konzorcijem triju banaka koji čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo te PBZ, nisu se uspjeli usuglasiti oko detalja ugovora pa zato s njima nije došlo do realizacije. 

- Zato smo se odlučili obnoviti razgovore s ostalima - rekao je.  

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu užeg kabineta Vlade RH BIRAJU SAVJETNIKA 'Ima li novca za otkup INA-e?' Marić: Imamo koliko imamo...

Ugovor bi se trebao potpisati, rekao je ministar Ćorić, u slijedećim danima. 

- Što se tiče financijskih učinaka ugovora na proračun, ugovor je determiniran kroz nekoliko faza. Iznosi su ostali isti i Hrvatsku to može koštati najviše do devet milijuna eura. Želimo tijekom prvog kvartala iduće godine ovaj dio procesa dovršiti i izaći pred drugu stranu s našom ponudom - rekao je. 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar Marić dodao je kako je ovo bila 10. sjednica Savjeta za Inu te da ne može prihvatiti konstataciju da se cijelo ovo vrijeme, od Badnjaka 2016. kad je premijer Plenković najavio da će Hrvatska ići u otkup Ine, ništa nije radilo. 

- Razgovori su tekli, ali ugovor nije potpisan. Što se tiče poreznih obveznika, izuzev izgubljenog vremena, nema gubitka financijskih sredstava. Ugovor nije bio potpisan, a ovaj puta smo drugačije vodili razgovore - da svaki pojedinačni detalj ugovora bude unaprijed verificiran i da nema nejasnoća - poručio je.  

NASTAVLJAJU RADOVE INA prijavila otkriće ležišta plina na bušotini Severovci

Ćorić je naglasio kako oni do sad nisu pregovarali s mađarskim MOL-om nego s konzultantima. 

- Upravo kako bi pristupili drugoj strani, izrazili svoju ponudu za otkup dionica Ine od MOL-a, mi smo izrazili želju angažirati i angažirat ćemo stručnu pomoć koja je u svakom ovakvom procesu, obzirom da je riječ o milijunskim iznosima, potrebna - istaknuo je Ćorić dodavši kako će konzultant pomoći da u roku od šest, sedam mjeseci da Hrvatska izađe sa svojom ponudom Mađarima. 

- Od Badnjaka 2016., naše najave želje za otkupom dionica Ine, Hrvatska i naša Vlada suočila se s nizom izazova. Nemojmo zaboraviti 2017. i situaciju s Agrokorom. Ovaj izazov sada provodimo polako kraju, barem u ovom administrativnom dijelu. Onda će uslijediti pregovori koji će rezultirati kupnjom ili ne kupnjom dionica Ine - poručio je. 

PROMO Kroz program Zeleni pojas INA podržava 17 ekoloških projekata

Nada se, naglasio je, da će u idućih godinu dana ovaj proces biti priveden kraju. 

Na pitanje može li na cijenu utjecati i činjenica da je mađarska strana zainteresirana za LNG, Ćorić je poručio kako su to dva odvojena posla. 

Ne smatra da Ina trpi štetu što ovaj proces traje ovoliko dugo. 

- Učinili smo sve da poslovanje Ine ide u dobrom smjeru, rezultati za prošlu godinu bili su vrlo dobri i nadamo se u uspješno poslovanje i dalje - poručio je Ćorić. 

Na pitanje čemu onda otkup dionica ako Ima posluje uspješno, ministar Ćorić istaknuo je pritiske između dvaju partnera. 

- Zato što smo kroz povijest imali situaciju da se dva partnera nisu do kraja usuglašavala, odnos dvaju partnera je doista bio pod velikim pritiscima i upravo je zato 2016. donijeta odluka o otkupu, kao racionalna odluka - poručio je. 

Za usluge konzultanata, istaknuo je ministar Marić, sredstva su osigurana dok će se za otkup dionica morati pronaći kad za to dođe vrijeme. 

Na pitanje je li strateški partner i dalje opcija, Marić je poručio kako, između ostalog, i to stoji. 

- Nismo zatvorili vrata takvoj opciji - istaknuo je. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message