Obavijesti

News

Komentari 53

Legendarna kipuća rijeka: Tko u nju padne, brzo će biti kuhan

Legendarna kipuća rijeka: Tko u nju padne, brzo će biti kuhan
1

Voda u rijeci je dovoljno vruća da biste mogli napraviti čaj, a na nekim mjestima doslovce ključa. Otkrio ju je geolog Andreas Ruzo. Sada se trudi očuvati rijeku

VIDEO

Misteriozna rijeka u Amazoni u kojoj je voda toliko vruća da ključa ipak nije samo legenda. Geolog Andreas Ruzo uspio ju je uz pomoć svoje tete pronaći.

Ruzo je o rijeci doznao od djeda koji mu je pričao kako su španjolski konkvistadori ubili posljednjeg kralja Inka. Nakon toga Španjolci su otišli duboku u prašumu u potragu za zlatom. A kada su se vratili, govorili su o strašnim stvarima koje su preživjeli poput otrovne vode, zmija koje jedu ljude i rijeci koja je toliko vruća da u nju nije moguće umočiti ni prst. 

Kao mladi doktorand geofizike na Sveučilištu Southern Metodist, Ruzo je poželio pronaći misterioznu rijeku. 

- Kada sam odrastao, počeo sam se pitati je li to moguće. Kipuće rijeke postoje, ali moraju imati jak izvor zagrijavanja, a to su najčešće vulkani - ispričao je Ruzo. 

- Počeo sam ispitivati ljude o rijeci. Može li stvarno kipuća rijeka postojati? Pitao sam kolege s fakulteta, vladu, naftne kompanije… i svi su mi odgovorili 'ne'.

VIDEO

No za vrijeme ručka, teta mu je rekla da je ona doista vidjela tu rijeku, čak i plivala u njoj. Unatoč skepticizmu, Ruzo se 2011. zajedno s tetom uputio u džunglu.

Uskoro je otkrio kipuću rijeku u blizini svetog ljekovitog područja naroda Asháninka. Na najširem dijelu, rijeka je široka 25 metara i duboka oko šest metara.  Voda u rijeci je dovoljno vruća da biste mogli napraviti čaj, a na nekim mjestima doslovce ključa.

- Da sam uronio ruku u vodi, dobio bih opekline trećeg stupnja. Da upadnem u rijeku, to bi me sigurno ubilo - rekao je Ruzo.

VIDEO

Rijeka kuha zbog pukotine u stijeni koja se nalazi ispod.

- Baš kao što mi imamo toplu krv koja teče kroz naše žile, tako i Zemlja ima vruću vodu koja teče kroz njezine pukotine i rascjepe. Kad te Zemljine arterije dospiju na površinu, dolazi do geotermalnih pojava: isparavanja, vrućih izvora ili, u ovom slučaju, kipuće rijeke. Dijelovi rijeke su toliko vrući da životinje odmah uginu čim upadnu u vodu - objašnjava Ruzo.

Kazao je da je vidio mnoge životinje koje su tako skončale. Prvo što se skuha su oči i one postanu mliječno bijele. Životinje pokušavaju isplivati, ali ne uspijevaju pobjeći jer ih vrućina brže ubije.

Znanost se dosada nije bavila ovim fenomenom, no Ruzo to planira promijeniti. Objavio je knjigu 'Kipuća rijeka: Avantura i otkriće u Amazoni', a sada se trudi sačuvati rijeku čiji okoliš uništavaju sječom šume.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa