Obavijesti

News

Komentari 32

Legendarni brojač glasova ide u mirovinu: 'Dosta mi je Sabora'

Legendarni brojač glasova ide u mirovinu: 'Dosta mi je Sabora'
1

Željko Marić glasove zastupnika u Saboru brojio je od 1995. godine. I nakon što su ga prije tri godine zamijenili strojevi, uvijek je bio rezerva i uskočio kada bi glasački strojevi zakazali.

Kada me prije tri godine zamijenio stroj, o elektronskom glasovanju brinuo sam kao administrativni tajnik.  Mogao sam još raditi godinu dana, dok ne napunim 65., ali nisam htio. Imam 45 godina staža, a osam mjeseci sam bio i branitelj, i zaključio sam da je došlo vrijeme za mirovinu, rekao je Novom listu čuveni saborski brojač glasova Željko Marić

Danas je odradio zadnji dan, a od sada će se, umjesto sa saborskim zastupnicima, družiti s unucima. Živjet će na relaciji između Samobora i rodnog Oklaja. Što se ubuduće događa na Markovom trgu, kaže, neće biti njegova briga.

On je brojač glasova: Saborski čovjek od 4,2 milijuna kuna
On je brojač glasova: Saborski čovjek od 4,2 milijuna kuna

-  Sa Saborom sam završio. Zasićen sam i uopće me ne zanima što će tamo biti nakon mene. Nema šanse da upalim izravni televizijski prijenos iz Sabora. Ništa, za mene je to gotovo, odriješit je Marić, prava riznica anegdota iz života hrvatskog parlamenta koje ne planira podijeliti s javnošću.

Patrik Macek/PIXSELL

Dok ga nisu zamijenili strojevi, Marić je svakog petka s balkona sabornice brojio zastupničke ruke i rezultate brzo upisivao na za to predviđene bijele papire. S balkona ih je pokazao predsjedatelju kako bi mogao objaviti je li točka o kojoj se glasovalo prošla, odbačena ili nije bilo potrebnog kvoruma. U jednom od razgovora za 24sata priznao je kako je uvijek strahovao je li sve dobro izbrojio.

- Uvijek sam imao određeni strah jesam li dobro prebojao ruke zastupnika i dobro napisao rezultat. No, tehnika radi svoje i drago mi je što je došla. Za mene i moje suradnike to će značiti manje stresa - rekao nam je Marić.