Obavijesti

News

Komentari 51

Lesar: Moramo građane izvući iz velikog dužničkog ropstva

Lesar: Moramo građane izvući iz velikog dužničkog ropstva
1

Ako se predstečajnim nagodbama poduzećima omogućuje razduživanje, mora se pomoći i građanima da se razduže, poručio je čelnik laburista Dragutin Lesar

VIDEO

Ako se predstečajnim nagodbama poduzećima omogućuje razduživanje, mora se pomoći i građanima da se razduže, poručio je čelnik laburista Dragutin Lesar u subotu u Osijeku

Na postizanje političkog konsenzusa oko reforme lokalne samouprave te mirovinskog i zdravstvenog sustava nedavno je, naime, pozvao predsjednik Ivo Josipović. Laburisti tome pridodaju i četvrti prijedlog, a to je izvlačenje građana iz dužničkog ropstva.

- Oko 314.000 građana ima blokirane račune u vrijednosti od 25,6 milijardi kuna. Koliko je to velika cifra, pokazuje to što je iznos blokiranih računa svih poduzeća u Hrvatskoj 25,7 milijardi kuna. Dakle, dug građana je dostigao tu brojku – naveo je Lesar.

Do 50.000 kuna dužno je čak 238.000 građana, što je ukupno 2,5 milijarde. Poveća li se ta granica na 100.000 kuna, onda je riječ o 268.000 dužnika, odnosno 4,5 milijardi kuna.

- Najveći vjerovnici kod dugova građana su banke, zatim država i teleoperateri, dakle svi oni koji na tržištu ostvaruju enormne profite. S obzirom da se ne radi o dugovima iz obijesti, nego iz socijalnih razloga, smatramo da sve kamate treba otpisati jer zbog prevelike glavnice rastu iz dana u dan – pojasnio je. 

Svi oni koji su blokirani jer su izgubili radno mjesto, moraju dobiti, nastavio je, otpis duga banaka koji premašuje iznos dvostruke glavnice.

- To je posljedica promjenjive kamatne stope i devizne klauzule i ako bi država tako prisilila financijski sektor da se razduži sve one s dugom do 100.000 kuna, brojka blokiranih smanjila bi se na 100.000. Taj je potez nužan kako bismo građanima omogućili novi početak – poručio je. 

Uvjeren je i kako se to može riješiti zakonodavnom regulativom po kratkom postupku, i to već do kraja mandata aktualne Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...