Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Lesar Ustavnom sudu: Očitujte se o referendumu o ćirilici

Nemojte čekati daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
59 komentara

Dragutin Lesar, šef Hrvatskih laburista, uputio je otvoreno pismo Ustavnom sudu Republike Hrvatske kojim poziva sud da  iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koja tvrdi da je prikupila i više nego dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici. 

- Nemojte čekati daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, stvaranje atmosfere napetosti i povećanje nepovjerenja građana u institucije političkog sustava, piše Lesar u otvorenom pismu.

Kaže da se referendumsko pitanje “Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?” odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te da se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message