Obavijesti

News

Komentari 50

Lesar: Pritvoreni zastupnici bi trebali primati minimalnu plaću

Lesar: Pritvoreni zastupnici bi trebali primati  minimalnu plaću
1

Lesar je podsjetio na slučaj Glavaš koji je nakon nepravomoćne presude pobjegao i nažalost u skladu sa zakonom, sve do pravomoćnosti presude, primao punu plaću

VIDEO

Pozivam premijerku Jadranku Kosor da Saboru predloži hitne izmjene zakona o pravima i obvezama dužnosnika i zastupnika prema kojima oni, ako se nađu u istražnom pritvoru ili služe kaznu zatvora manju od šest mjeseci imaju pravo primati punu plaću, stoji u otvorenom pismu čelnika laburista Dragutina Lesara.

- Smatram da bi zbog društvene pravednosti, odgovornosti u Hrvatskoj državni dužnosnici i zastupnici koji završe u istražnom zatvoru, pritvoru ili služe kaznu zatvora manju od šest mjeseci, trebaju imati pravo tek na minimalnu plaću propisanu Zakonom o minimalnoj plaći - rekao je.

Naime, tek ukoliko je pravomoćnom sudskom presudom zastupnik osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci po sili zakona prestaje mu mandat i on gubi pravo na plaću i sve zastupničke povlastice. Lesar je podsjetio na slučaj Glavaš koji je nakon nepravomoćne presude pobjegao iz zemlje i nažalost u skladu sa zakonom, sve do pravomoćnosti presude za ratni zločin, primao punu zastupničku plaću kao da je radio. Glavašu je tako, više od godinu dana, svaki mjesec na račun sjedalo oko 26.000 kuna.

- Danas imamo slučaj da je saborski zastupnik u istražnom pritvoru u inozemstvu. Iako po informacijama nije tražio isplatu saborske plaće, ako želi, to može učiniti i primat će punu plaću kao da je na radnom mjestu - upozorio je Lesar misleći pri tome na Ivu Sanadera.

Iako je na traženje Uskoka Sanaderova imovina blokirana, laburist napominje da se plaća ne može blokirati aktom Državnom odvjetništva i suda, jer ne spada u kategoriju imovine koja podliježe blokadi. Lesar ovaj prijedlog nije sam pretočio u tekst zakona, jer je, kaže, praksa vladajućih da za uvrštavanje oporbenih prijedloga na dnevni red treba proći najmanje dva mjeseca, a da bi se raspravili u prosjeku i do dvije godine, a do tada će već biti i izbori.

 Od premijerke traži da izmjenom zakona pokaže volju i želju da ispravi barem dio nepravde i stramote koju politička elita nanosi sebi i narodu već desetljećima. Upozorio je da primjerice državni službenici i namještenici, ako se nađu pod istragom, u istražnom zatvoru ili pritvoru, po zakonu se udaljavaju iz službe. Za to vrijeme dobivaju 60 posto plaće ili 80 posto plaće, ako imaju uzdržavane članove obitelj.

- Neka barem u kriminalu budu svi jednaki - apelirao je Lesar na premijerku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca