Obavijesti

News

Komentari 14

Letačka obuka: I ministar sjeo u nove MORH-ove helikoptere

Letačka obuka: I ministar sjeo u nove MORH-ove helikoptere
10

Ovom prigodom ministar Krstičević zahvalio je Vladi Sjedinjenih Američkih Država, našemu glavnom savezniku na području obrane i sigurnosti na ovoj vrijednoj donaciji.

VIDEO

Prezentacija početka letačke obuke na američkim helikopterima OH-58D Kiowa Warrior održana je danas, u četvrtak, 11. svibnja 2017. u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kreće obuka hrvatskih pilota za moćne helikoptere Kiowe u Zemuniku Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata on Thursday, 11 May 2017

Početku letačke obuke prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovom prigodom ministar Krstičević zahvalio je Vladi Sjedinjenih Američkih Država, našemu glavnom savezniku na području obrane i sigurnosti na ovoj vrijednoj donaciji.

- Ovi helikopteri omogućuju našim Oružanim snagama dosezanje novih sposobnosti, jedan su od segmenata snažne potpore i pomoći koju smo dobili od naših strateških partnera, a koja iznosi preko pet stotina milijuna američkih dolara. U rukama hrvatskih pilota, ovi helikopteri će biti nova vrijednost u suočavanju sa suvremenim sigurnosnim ugrozama i nova mogućnost doprinosa jačanju sigurnosne arhitekture - istaknuo je ministar Krstičević.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:31

- Ponosan sam na hrvatske pilote i američke instruktore koji im prenose svoja znanja. Mislim da je ovo povijesni dan za Hrvatsku vojsku, kada u zajedništvu s američkim partnerima razvijamo nove sposobnosti koje su nam potrebne - zaključio je ministar te naglasio kako je riječ o odličnom helikopteru sa odličnim manevarskim sposobnostima te da je najvažnije, da se može koristiti i u civilne svrhe u funkciji traganja, spašavanja, nadzora državne granice, pomoć u slučajevima prirodnih katastrofa te izviđanja.

Američki vojni izaslanik brigadir Robert Mathers zahvalio je na ovoj prilici da se i osobno uvjeri kao je donacija SAD-a stavljena u uporabu i da će služiti za zajedničke interese i sigurnost. Istaknuo je kako su mu američki instruktori, koji su jedni od najboljih i najiskusnijih pilota, potvrdili da su hrvatski piloti koje obučavaju, najbolji s kojima su do sada radili, jer uz sve ostale kvalitete razumiju važnost obuke za hrvatsku sigurnost.

- Sretan sam jer razvijamo vojnu suradnju i što dijelimo iste vrijednosti i prioritete ne samo u jugoistočnoj Europi nego širom svijeta - zaključio je brigadir Mathers.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov zahvalio je prije svega američkoj strani i vojnom izaslaniku SAD-a na profesionalnom odnosu i suradnji te na svemu što nam pružaju u obuci pilota i tehničara. Istaknuo je i pohvalio pilote i tehničare HRZ i PZO-a koji daju sve od sebe da vrlo brzo usvoje sva potrebna znanja kako bi postigli punu osposobljenost, a što će u konačnici povećati sposobnosti Oružanih snaga RH koje će tako imati mogućnosti djelovanja na puno višoj razini, kako u tehnološkom smislu tako i u smislu opremljenosti sa svim ovim novim elementima koje smo dobili.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1