Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

'Leteći heroji' spasili ribara s pučine: Izvukli smo ga u košari

U spašavanju ribara kod Jabuke su sudjelovali kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko

Foto: HGSS/Facebook
7 komentara

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u utorak popodne, zajedno s HGSS-om, u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja ribara s koji je doživio srčani napad na ribarskoj koči u blizini Jabuke, oko 70 km od otoka Visa.

POGLEDAJTE VIDEO:

SPAŠAVAO I HELIKOPTER HRZ-A GSS spasio ribara s koče kod Jabuke: Imao je srčani napad

Akcija koja je trajala nepuna dva sata je bila uspješna i čovjek je prevezen u Klinički bolnički centar Split.

U spašavanju su sudjelovali kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Opisujući tijek akcije satnik Furčić je rekao kako se i ovom akcijom potvrdila visoka spremnost i osposobljenost letačkih posada u najzahtjevnijim uvjetima spašavanja.

Foto: HRZ

- Odmah po dolasku u zonu rada pronašli smo poziciju brodice koja se kretala uz veće valove te smo odlučili spustiti spašavatelja HGSS-a u košari namijenjenoj za akcije spašavanja na moru. Bilo je vrlo zahtjevno jer se radilo o otvorenom moru bez orijentira te smo svu pažnju morali usmjeriti na brodicu i njezine gornje dijelove, na jarbol i platformu, kako bi na što sigurniji način krenuli s izvlačenjem unesrećenog. Kružili smo oko brodice na visini od oko 20 metara i uspjeli izvući unesrećenog u košari, a nakon njega i spašavatelja te krenuli prema Firulama. Zajedno sa spašavateljima HGSS-a dali smo sve od sebe i na kraju kada vratimo cijeli film unatrag najvažniji trenutak bio je kada smo živog čovjeka predali u liječničke ruke, rekao je satnik Furčić.

Foto: HRZ

Ovo je prva provedena akcija spašavanja letačke posade HRZ-a s plovila ove veličine, a prije nje, posada je bila još jednom uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message