Obavijesti

News

Komentari 23

"Lex Agrokor nije za zaštitu Todorića već radnih mjesta"

"Lex Agrokor nije za zaštitu Todorića već radnih mjesta"
1

Kada će Zakon doći u Sabor na raspravu, Grmoja još ne zna. Istaknuo je kako se oko Zakona još dogovaraju konačni detalji prije današnje sjednice Vlade u 15 sati

VIDEO

Mostov Nikola Grmoja poručio je u petak u Hrvatskom saboru kako se Zakon vezan za Agrokor ne donosi kako bi se zaštitio Ivica Todorić.

- To je prijedlog Zakona kojim se želi zaštiti gospodarstvo i radna mjesta, što je naš prioritet. Često se pojavljuju nekakve spekulacije da je ovo spašavanje jednog čovjeka, a taj čovjek je odavno prestao biti vlasnik ovog koncerna. Ovdje se radi o spašavanju gospodarskog sustava, sprječavanja mogućeg ulaska u novu recesiju koja bi možda bila i gora od one koja nas je i prije zadesila. Radi se štićenju radnih mjesta, ne samo blagajnica koje rade u Konzumu nego svih dobavljača, svih firmi koje posluju s Agrokorom. Mislim da svaka odgovorna politika i odgovorna Vlada bi morala poduzeti ovakav potez. A što mislimo konkretno o gospodinu Todoriću, govori hrabri potez podizanja kaznene prijave protiv njega i cjelokupne Uprave Agrokora- poručio je Grmoja. 

Kada će Zakon doći u Sabor na raspravu, Grmoja još ne zna. Istaknuo je kako se oko Zakona još dogovaraju konačni detalji prije današnje sjednice Vlade u 15 sati. 

Na pitanje čekaju li rasplet između banaka i Agrokora, Grmoja poručuje kako ne znači da će ovaj Zakon, koji predstavlja, kako kaže, sigurnosnu mrežu za monstruma koji hoda po konopu u slučaju da padne, ikada biti aktiviran.
- Neovisno o tome ovaj prijedlog Zakona, ako bude izglasan u Hrvatskom saboru, ne znači da će biti uopće ikada aktiviran. Ovo je kao nekakva mreža gdje jedan veliki koncern koji je postao monstrum, a zahvaljujući odlukama svih onih koji su upravljali Hrvatskom posljednjih 20-ak godina, hoda po jednom konopu, a ovo je kao nekakva sigurnosna mreža ako ovaj padne. Potrebna je suglasnost vlasnika kompanije, odnosno dobavljača- istaknuo je.

Prvotni nacrt Zakon ipak je promijenjen s 8000 na 5000 radnika.

- Tvrtke koje imaju 5000 zaposlenih su također firme od strateškog značaja za RH i onda kad već donosimo ovakav Zakon treba obuhvatiti jedan širi krug tvrtki čiji bi problemi mogli ozbiljno utjecati na hrvatsko gospodarstvo. 
Na pitanje da li je Most inzistirao na smanjenju broja zaposlenika, Grmoja poručuje kako je to bio zajednički dogovor njih i HDZ-a.

Postoji li dio Zakona koji Most ne podržava, Grmoja ne otkriva, ali ističe kako je ovo bio jedini način da se zaštite gospodarstvo i radna mjesta. 

- Vlada i vladajuća većina nema nekakvih prevelikih opcija, ovo je jedan odgovoran potez i praktički jedini mogući kako da Vlada osmisli nekakvo rješenje koje će omogućiti da se u ovoj kriznoj situaciji postupi najodgovornije i da se zaštiti i gospodarski sustav i radna mjesta

Krajnji cilj Zakona je, ističe Grmoja, restrukturiranje kompanije te sprječavanje mogućeg potpunog kraha.
- Vidjeli smo da su krenule zadužnice. Ovo je jedan kontrolirani proces. Bolje da bude kontroliran nego da se dogodi nekakva nekontrolirana stihija u kojoj će nastradati mnogi- rekao je. 

Na pitanje da li se Most zalaže da se Ivici Todoriću oduzme privatna imovina kako bi se podmirilo dugovanje, Grmoja ističe kako dug koncerna premašuje vrijednost Todorićeve cjelokupne imovine. 

- Mislim da je svima jasno da on više praktički nije ni vlasnik Agrokora, to je jedna završena priča. Dugovanja samog koncerna premašuju vrijednost cjelokupne imovine, tako da je nekakav udio u vlasništvu Ivice Todorića, ako ćemo gledati dugoročno, završena priča- poručio je.

Istaknuo je kako Most smatra da bi za hrvatsko gospodarstvo bilo puno zdravije Agrokor rastaviti na puno manjih tvrtki koje bi bile okosnica hrvatskog gospodarstva. A to je, kaže, i plan ovog restrukturiranja. 

- Ovo što su omogućile i SDP- ove i HDZ- ove vlade je sramota. Posebno kolege iz SDP- a koji sada ovdje nešto prigovaraju su upravo ti koji su omogućili da se ovo dogodi. Da je Božo Petrov ili netko iz Mosta imao utjecaja na donošenje odluka, ovo se sigurno ne bi dogodilo. Mi znamo kad treba reagirati i kad treba reći dosta- rekao je Grmoja dodajući kako se ova Vlada konačno ponaša odgovorno i pokušava riješiti situaciju.

- Ne možemo reći da je Andrej Plenković odgovoran za ovo što se dogodilo, ali su zasigurno odgovorni njegovi prethodnici iz te stranke i drugih stranaka- poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske