News

Komentari 0

Liječnici bez granica: 'Stanje u Mariupolju je katastrofalno'

Liječnici bez granica: 'Stanje u Mariupolju je katastrofalno'

Nakon nekoliko dana bombardiranja, Rusija je u subotu ujutro najavila prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji su se našli u borbama u Mariupolju i u susjednoj Volnovahi

Dužnosnik nevladine organizacije Liječnici bez granica (MSF) u Ukrajini je rekao da je ključno odmah evakuirati ljude iz ukrajinskog grada Mariupolja, koji je pod opsadom ruske vojske, zbog katastrofalne humanitarne situacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

- U Mariupolju, stanje je katastrofalno i svakim danom sve gore - rekao je Laurent Ligozat, koordinator za hitne situacije MSF-a u Ukrajini.

- Danas više nema vode; ljudi imaju goleme probleme kako bi imali pristup pitkoj vodi i to postaje na neki način ključno pitanje. Nema više struje, nema grijanja. Hrana nedostaje, dućani su prazni - rekao je iz Lavova, grada na zapadu zemlje.

MSF je imao osoblje u Mariupolju, strateškoj luci od oko 450.000 stanovnika, prije ruske invazije na Ukrajinu prošli tjedan.

Organizacija i dalje ima ekipe na licu mjesta, koje su blokirane već nekoliko dana.

Nakon nekoliko dana bombardiranja, Rusija je u subotu ujutro najavila prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji su se našli u borbama u Mariupolju i u susjednoj Volnovahi, koja je također pod opsadom.

Ali Ukrajinci su morali odgoditi evakuaciju jer su, kako kažu, Rusi prekršili primirje što oni demantiraju.

- Nekoliko dana jednostavno više nema ničega što ulazi ili izlazi iz grada - rekao je Ligozat.

Uputio je poziv zaraćenim stranama da omoguće civilima da napuste grad.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Najčitaniji članci