Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Liječnici i mito: "Pusti nas da krademo, ako ti nećeš"

Predsjednik Udruge pacijenata Mario Drlje zalaže se za dekriminalizaciju onih pacijenata koji su bili prisiljeni dati mito kako bi spasili svoj ili nečiji život

24sata
Foto: 24sata
3 komentara

Korupcije ima i protiv nje se treba boriti. No korupcije ima puno manje nego što je njezina precepcija u javnosti, ali puno više nego pokazuju pravomoćne sudske presude, ocjene su koje su se mogle čuti na Nacionalnom vijeću za borbu protiv korupcije s temom korupcija u zdravstvu. Istaknuto je i da antikorupcijske mjere već daju rezultate.
- Kad bih bio u poziciji spasiti život sebi ili nekom bližnjem, dao bih novce i ne bih to prijavio - priznao je predsjednik Udruge pacijenata Mario Drlje koji se zalaže za dekriminalizaciju pacijenata koji su bili prisiljeni dati mito. Predsjednica Udruga za promicanje prava pacijenata doktorica Đula Rušinović Sunara rekla je da je upravo korupcija razlog zbog kojeg je napustila državnu službu.
- Kolege su mi rekle: 'Pusti nas da krademo, ako ti već nećeš' - prisjetila se Rušinović Sunara.
SDP-ov Rajko Ostojić upozorio je da se danas nažalost liječnike gleda kroz naočale doktora Šimića, osuđenog bjegunca, te ustvrdio da nisu svi liječnici isti. Pokušao je razlučiti tradiciju od mita, napominjući da nije isto kad netko doktoru pokloni 20 dkg kave i "kavu" vrijednu 50.000 eura.
- Percepcija korupcije u društvu za javnu osobu je činjenica i ona se ne može gurati pod tepih. Ako to učinimo, možemo odmah raspustiti Vijeće - rekao je Ostojić. Njegov stranački kolega Mirando Mrsić napominje da je jedan od razloga za korupciju u zdravstvu potplaćenost liječnika, jer, primjerice, automehaničar samo dok digne haubu uzme 150 kuna, dok je, ističe, njegova bruto satnica 50 kuna.
Iako je na početku rečeno da Vijeće nije postiglo svoj cilj ako se ne donesu konkretne mjere i zaključci za unapređenje borbe protiv korupcije, od toga na kraju nije bilo ništa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message