Obavijesti

News

Komentari 5

Liječnici i sestre prosvjeduju: Vladi su dali rok do 15. rujna

Liječnici i sestre prosvjeduju: Vladi su dali rok do 15. rujna
1

Zaposleni će se, kako je najavljeno, okupiti u krugu bolnica, gdje će poručiti Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora

Zdravstveni sindikati organiziraju prosvjednu akciju 'Pet do 12' u KBC-ima Zagreb i Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Zaposleni će se, kako je najavljeno, okupiti u krugu bolnica, gdje će poručiti Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Traže veće plaće: U srijedu će prosvjedovati u tri bolnice
Traže veće plaće: U srijedu će prosvjedovati u tri bolnice

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru će se okupljenima obratiti sindikalni povjerenici u toj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj radi 5500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.

Akciju organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a akcija će se u isto vrijeme, kako je najavljeno, održati i u KBC-u Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak ističe kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu vlade za povećanje plaća. 

Pobuna liječnika: Mi ne želimo opravdavati izostanke učenika
Pobuna liječnika: Mi ne želimo opravdavati izostanke učenika

- Radi se o mirnom okupljanju u krugu bolnica kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama - kaže Prašnjak.

Potporu prosvjedima koji će se održati u tri zdravstvene ustanove daje i Hrvatski liječnički sindikat, čija predsjednica Renata Čulinović Čaić kaže kako liječnici mogu ako žele podržati prosvjed u vrijeme pauze.

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji vlada nije prihvatila.

Jovanović od Plenkovića zatražio donošenje strateškog plana za zdravstvo 

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića na hitno donošenje strateškog plana upravljanja zdravstvom, poručivši mu da, ako nije u stanju riješiti probleme hrvatskih građana, raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

U otvorenom pismu koje je u srijedu Jovanović uputio Plenkoviću, ističe se kako je razlog njegovog slanja nemogućnost da kao saborski zastupnik, u vrijeme ljetne stanke, na drugi način ukaže na goruće probleme hrvatskog zdravstva te na neodgovornost, nesposobnost i nerad ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Jovanović je u pismu izrazio podršku prosvjednoj akciji "Pet do 12".

Ustvrdio je i da je hrvatski zdravstveni sustav u ozbiljnim problemima već duže vrijeme, dok iz Ministarstva zdravstva nije pokrenuta nikakva suvisla i cjelovita reforma. 

Jovanović je upravljanje ljudskim potencijalima u zdravstvu ocijenio katastrofalnim, upozorio na bujanje dugova u tom sektoru te na tihu privatizaciju koja se događa zbog dugih lista čekanja.

Zbog toga je pozvao Plenkovića da bez odlaganja na prvoj narednoj sjednici Vlade donese strateški plan upravljanja sustavom zdravstva. "U njemu slobodno koristite naše ideje i prijedloge, jer zdravlje i zdravstvo ne smiju imati stranačku boju", poručio je.

"Jasno je da ministar Kujundžić ne zna ili neće ponuditi strateški okvir za rješavanje problema u zdravstvu", dodao je Jovanović istaknuvši da SDP nudi mjere koje imaju za cilj postaviti zdravstvo na zdrave noge.

Naveo je da SDP ima mjere koje će, među ostalim, građanima osigurati jednaku i visoku razinu zdravstvene zaštite, smanjiti liste čekanja, otvoriti bolnice i izvan dosadašnjeg radnog vremena te konačno, osigurati normalne uvjete rada, nagrađivanja, usavršavanja i napredovanja svim zdravstvenim radnicima.

Jovanović je podržao prijedlog sindikata za povećanje plaća u zdravstvu i obrazovanju.

Plenkoviću je poručio da je u mandatu ove Vlade Hrvatsku napustilo preko 200.000 ljudi, istaknuvši da se ljudi iseljavanju zbog niskih plaća, nedostupnog zdravstva, korupcije i nepovjerenja u institucije.

"Ako niste u stanju osigurati rješavanje ovih ključnih životnih problema bilo bi u interesu svih građana Hrvatske, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da raspišete prijevremene izbore i da građani imaju mogućnost odlučiti o novom vodstvu Republike Hrvatske", poručio je Plenkoviću.