Obavijesti

News

Komentari 104

Djelatnica Farmala: Liječnici su me 'žicali' bonove za shopping

Komora će odraditi svoj dio posla. Oni koji su propisivali određene lijekove i za to primali novac, pa to je dno dna. Tužan dan za hrvatsko zdravstvo, rekao je Ostojić

VIDEO

U sklopu USKOK-ove akcije 'Hipokrat' u Ludbregu i Varaždinu su u ponedjeljak uhićeni čelnici farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega. Uhićena je cijela uprava tvrtke, kao i 27 terenskih djelatnika koje se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela davanja mita liječnicima opće prakse, kako bi svojim pacijentima prepisivali njihove lijekove. Pod istragom za primanje je još oko 350 liječnika opće prakse, koje će se istraživati postepeno kako bi sustav mogao funkcionirati. 

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odmah je sazvao konferenciju za medije i istaknuo kako je društvo bez korupcije cilj i nikakvu korupciju neće tolerirati. 

- Komora će odraditi svoj dio posla. Oni koji su propisivali određene lijekove i za to primali novac, pa to je dno dna. Tužan dan za hrvatsko zdravstvo - rekao je Ostojić. Dodao je kako korupcija karakterna osobina, a ne značajka profesije te dodao kako će liječnici kojima se dokaže krivnja biti suspendirani te će ostati bez licence za rad. 

Uskokova akcija je pokrenuta nakon upozorenja novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Skaričić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tvrtka Farmal, koja je od veljače 2011. u vlasništvu njemačke kompanije Dermapharm, lani je ostvarila 110 milijuna kuna prihoda, od čega 4 milijuna kuna neto dobiti. Zaspošljava više od 100 ljudi čija je prosječna plaća 5230 kuna, a nagli rast prodaje ostvarili su  nakon što su im lijekovi prošle godine dospjeli na listu HZZO-a. 

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u Dnevniku HTV-a rekao je kako vjeruje kako će eventualnu korupciju  kod liječnika opće medicine bolje kontrolirati nakon što se uvede kompjuterizacija koja će cijeli sustav obuhvatiti 15. prosinca. Svaki liječnik imat će svoju šifru, a moći će se vidjeti da li češće propisuje lijekove određene farmaceutske tvrtke. 

Djelatnica Farmala: Napadali su me ako je nedostajalo bonova 

Bivša djelatnica Farmala za Novi list otkrila je kako su liječnici često 'žicali' bonove za razne trgovačke lance, a neki su se i ljutili ako ne bi bilo bonova za njih. Ispričala je kako su im bonove dijelili svakog mjeseca u kovertama u sjedištu tvrtke u Ludbregu, a djelatnici su ih davali liječnicima koji su uzimali Farmalove lijekove. Uglavnom je bila riječ o bonovima u protuvrijednosti 20.000 kuna koje je trebalo raspodijeliti. 

- Sjećam se slučaja uoči jednog blagdana kada me lokalna liječnica zvala i tražila još bonova. Objašnjavala mi je povišenim glasom da je računala na taj bon i da se potrudim nabaviti joj ga, jer će me u protivnom prijaviti upravi ili inspekciji. Ponudila sam joj bonove trgovine odjećom koji su mi preostali, no nije ih željela - ispričala je za Novi list. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag