News

Komentari 40

Liječnik sa srcem: Spašava živote i volontira u udrugama

Liječnik sa srcem: Spašava živote i volontira u udrugama

Ističe kako su njegova najveća nagrada pacijenti kojima može pomoći. S djecom koju liječi ima vrlo prisan odnos i često se događa da mu trče u zagrljaj

Uz užurban život pedijatra u KBC-u Zagreb, svestrani liječnik, dr. Hrvoje Kniewald, pronalazi način da pomogne djeci i u slobodno vrijeme.

Dr. Hrvoje Kniewald (43) iz Zagreba je subspecijalist pedijatrijske kardiologije. Radi u Referentnom centru Ministarstva zdravlja za pedijatrijsku kardiologiju u KBC-u Zagreb. Uz to, član je nadzornog odbora udruge “Veliko srce malom srcu”, humanitarnom udruženju liječnika i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim bolestima srca. Asistent je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te volonterski kao liječnik sudjeluje na raznim dječjim sportskim natjecanjima. Volontira i u različitim studentskim projektima. 

Studente medicine udružene u udruzi StEPP (Studentska ekipa prve pomoći), uz klasičnu redovitu nastavu, podučava i vještinama upućujući ih na stvarne situacije u poslu liječnika. Otac je trojice sinova u dobi od 13, 15 i 18 godina. Uči ih da u životu budu vrijedni, imaju jasne ciljeve te da će uspjesi onda i stići.

- Kad je čovjek dovoljno uporan, tada može pomaknuti i najveće zidove koji se nađu pred njim - tvrdi Hrvoje koji nije znao da je nominiran za nagradu Ponos Hrvatske sve do trenutka kad je primio poziv da je jedan od dobitnika.

Unatoč tome, ističe kako su njegova najveća nagrada pacijenti kojima može pomoći i jedino ga takve nagrade u životu zanimaju. S djecom koju liječi ima vrlo prisan odnos i često se događa da mu trče u zagrljaj kad ga vide na bolničkim hodnicima.

- Ne možemo znati kako se osjeća pacijent i njegovi roditelji. Jedino što možemo je biti maksimalno otvoreni prema njima. Svjesni smo kako iskrena obostrana komunikacija može stvoriti povjerenje i to se svakodnevno potvrđuje. 

Djeca su iskrena i znaju prepoznati kakva je osoba koja s njima komunicira - kaže on. Kolege za njega imaju samo riječi hvale opisujući ga kao osjećajnog čovjeka kojega teške ljudske sudbine ne mogu ostaviti ravnodušnim. Kniewald kaže da je kao i svi njegovi kolege liječnik 24 sata na dan, 365 dana u godini.

Reportažu o predanom pedijatru dr. Kniewaldu gledajte u utorak u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HTV1 te na www.ponoshrvatske.hr.

Najčitaniji članci