Obavijesti

News

Komentari 19

Lijepa naša - mala zemlja za veliki šverc egzotičnih vrsta

Lijepa naša - mala zemlja za veliki šverc egzotičnih vrsta
1

Krijumčari životinja kroz Hrvatsku godišnje prokrijumčare tisuće i tisuće egzotičnih vrsta. Godišnje se na ovom biznisu okrene 150 milijardi kuna

VIDEO

Na globalnoj razini, godišnje kroz ruke organiziranih skupina koje se bave nezakonitom trgovinom divljih životinjskih vrsta prođe od 60 do 150 milijardi kuna.  

Iz tog razloga, takva vrsta ilegalne trgovine svrstava se uz bok nezakonitoj trgovini drogom, ljudima i oružjem. Uz gubitak prirodnih staništa, predstavlja jedan od glavnih uzroka ugroženosti tih vrsta i ozbiljno ugrožava njihovo očuvanje u prirodi. Glavni motiv nezakonite trgovine divljim vrstama leži u zaradi. Uz strogo zaštićene i zavičajne vrste, predmet ilegalne trgovine često su egzotične vrste, kao i predmeti izrađeni od njih. Carinska uprava Ministarstva financija prošle je godine otkrila ukupno 12 pokušaja krijumčarenja zaštićenih vrsta životinja, od čega ih je devet zabilježeno kao CITES slučajevi.
- CITES primjerci zaštićeni su međunarodnom konvencijom. 

Najčešće su to slučajevi krijumčarenja kornjača čančara, kože kraljevskih pitona, kamenih koralja i nekih vrsta papiga - kažu iz Carinske uprave. 

Zapljene živih kornjača, guštera, zmija..

U posljednjih desetak godina zapljene su uključivale brojne  primjerke stranih, egzotičnih vrsta, poput madagaskarskih zvjezdastih kornjača, egipatskih kornjača, obrubljenih čančara, različitih vrsta papiga, kameleona, paukova, škorpiona, pitonskih i krokodilskih koža, prepariranih lubanji aligatora, narukvica od dlake slonova repa, bodlje dikobraza, ljušture kamenih koralja, kljove narvala, preparirane morske kornjače te delikatese poput kavijara. Ilegalna trgovina najčešće uključuje krijumčarenje mrtvih primjeraka životinja.

Zmije

- No trgovina živim primjercima ne zaostaje. Prvenstveno se radi o zapljenama živih kornjača, guštera, papiga, zmija, ali i jegulja koje se ilegalno izvoze prema azijskim zemljama - rekla nam je Vida Posavec Vukelić iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Dodala je da se krijumčarenja najčešće odvijaju na graničnim prijelazima sa Srbijom i BiH, odakle se ti primjerci dalje transportiraju u našu zemlju, na zapadna tržišta.

Velik broj zapljena obavljen je u zračnim lukama na ulasku u Hrvatsku i u poštanskim uredima. Ima i slučajeva ilegalne trgovine zbog neznanja. 

- Ljudi na povratku s putovanja nose predmete načinjene od zaštićenih i ugroženih životinjskih vrsta kao suvenire, ne znajući da rade nešto što ne bi smjeli. No većinom se radi o malom broju primjeraka - dodala je Posavec Vukelić. Ilegalna trgovina divljim vrstama i kriminalne aktivnosti povezane s njom uzimaju i ljudske živote. U zadnjih deset godina, tijekom pokušaja sprečavanja krivolova, ubijeno je više od 1000 rendžera i čuvara u zaštićenim područjima. 

U borbi protiv nezakonite trgovine životinjskim vrstama i sprečavanju iste, bitna je edukacija i podizanje svijesti o tom problemu. 

Vidoševićev bunker bio je pun ubijenih divljih životinja

Svrgnuti šef Hrvatske gospodarske komore, ljeto 2012. godine proveo je na safariju u Mozambiku. Na službenim stranicama objavili su fotografije Nadana Vidoševića kako pozira s ubijenim divljim životinjama.

vidosevic

Vidošević je tamo lovio i ubijao divokoze, antilope, krokodile, lavove, pa čak i slonove. U tajnom bunkeru njegove vile u Zagrebu, otkriven je velik broj lovačkih trofeja.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa