Obavijesti

News

Komentari 0

Likvidacija Hrvata na Banovini: Četvoricu traže za ratni zločin

Likvidacija Hrvata na Banovini: Četvoricu traže za ratni zločin
1

Među žrtvama u zatvoru Šamarica je bilo 9 ratnih zarobljenika i 22 civila s područja Petrinje, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Siska, Gline, Velike Gorice i Dugog Sela

VIDEO

Zbog ratnog zločina, odnosno likvidacije 15 zarobljenih pripadnika hrvatskih postrojbi i civila te fizičko i psihičko zlostavljanje većeg broja osoba u zatvoru Šamarica policija je prijavila četvorica pripadnika paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, nedostupnih hrvatskim vlastima.

Policija je izvijestila da je protiv njih podnijela posebno izvješće zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu kao nadopunu ranijih kaznenih prijava, a budući da su nedostupni, za osumnjičenima su raspisane i tjeralice.

Kako je na konferenciji za novinare rekao načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut (na slici), utvrđeno je da su sada 47-godišnjak, 65-godišnjak i 66-godišnjak, kao članovi Operativnog štaba tzv. Centra za obuku specijalnih jedinica milicije, smještenog u spomen-domu na Šamarici u drugoj polovici srpnja i tijekom kolovoza 1991. kao zapovjednici jedinica te 61-godišnjak kao zamjenik zapovjednika, odgovorni za ubijanje, nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji te ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja nad ukupno 31 osobom.

Među žrtvama je bilo 9 ratnih zarobljenika i 22 civila s područja Petrinje, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Siska, Gline, Velike Gorice i Dugog Sela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom oružanih sukoba, 18. srpnja 1991. sada 61-godišnjak je u zatvoru Šamarica, nakon fizičkog zlostavljanja zapovijedio usmrćenje zarobljenog pripadnika MUP-a, tada 26-godišnjaka.

Policija sumnja da trojica osumnjičenih članova Operativnog štaba nisu poduzeli bilo kakve radnje kojima bi suzbili, kaznili ili sprječili sebi podređene, već su dozvolili da nastave s likvidacijama i zlostavljanjem zarobljenika. Tako su, zapovjedno odgovorni za zlostavljanje sedmorice zarobljenih pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde u dobi od 22 do 32 godine.

Od posljedica zlostavljanja umrli su 26-godišnjak, čiji su ostaci ekshumirani 2000. na Šamarici te 27-godišnjak, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1996. na području Dvora. Također su u zatvoru zlostavljana devetorica zatočenih civila u dobi od 28 do 56 godina, među kojima je od posljedica zlostavljanja preminuo 37-godišnjak, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1996. na području Dvora.

Iz zatvora su odvedeni i na obližnjoj lokaciji Slopačka Kosa kraj Pastuše, likvidirani civili hrvatske nacionalnosti, njih sedmorica u dobi od 31 do 61 godine, koji su na toj lokaciji ekshumirani 2002. Iz Štaba u selu Borojevići, pod izlikom odvođenja na Šamaricu, odvedna su petorica civila hrvatske nacionalnosti u dobi od 21 do 27 godina, koji su na lokaciji tzv. Marvenog groblja kod sela Lovča likvidirani. Njihovi su posmrtni ostaci ekshumirani 1997. godine. 

Kako je na konferenciji za novinare napomenuo voditelj službe kriminalističke policije Igor Pasanec, kriminalističko je istraživanje bilo kompleksno i dugotrajno, jer je bilo nužno prikupiti vjerodostojne dokaze za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Veliku pomoć, svojim su svjedočenjima i informacijama dali i građani, kojima se policija zahvaljuje.

Pasanec je dodao da se još se traga za sudbinom 522 osobe nestale u vrijeme Domovinskog rata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić