Obavijesti

News

Komentari 73

Linić neće uzeti sveučilištima, već zdravstvu, i to 700 milijuna

Linić neće uzeti sveučilištima, već zdravstvu, i to 700 milijuna
1

Ministar financija Slavko Linić je poručio da su se sveučilišta, kada je u pitanju financiranje, dužni ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna

VIDEO

Ministar financija Slavko Linić je u četvrtak prije sjednice Vlade odgovarao na pitanja novinara te rekao da se 1,6 milijardi kuna samostalnih prihoda hrvatskih sveučilišta u ovom trenutku neće prebaciti u državnu riznicu i to zbog, kako je rekao, "galame" koju oko tog pitanja stvaraju sveučilišta. No, poručio je da će se to zbog zahtjeva državne revizije "prije ili poslije morati učiniti"

Takvo ponašanje sveučilišta Linić smatra "jako neodgovornim" te ističe da sveučilišta imaju autonomiju, no, naglasio je da su se kada je u pitanju financiranje, dužni ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna.

- Neka pročitaju revizijske nalaze jer revizija inzistira da se svi vlastiti prihodi moraju provesti kroz proračun, tako da nadležni ministar može kontrolirati način trošenja - poručio je ministar. 

'Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise'

Upozorio je da se iz provedenih revizija svakog sveučilišta, veleučilišta i fakulteta, vidi da revizija daje negativne ocjene jer se "razbacuju novci u plaće, nekontrolirane troškove, dnevnice, a ne ono za što su ta sredstva dužni koristiti".

- Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise, a kad je to akademska zajednica, onda je to jako loše - rekao je Linić.

'700 milijuna kuna su uštede ministra zdravlja'

Ministar Linić se osvrnuo i na Ministarstvo zdravlja koje rebalansom gubi 700 milijuna kuna.

- Ako se ne varam, HZZO i zdravstvo dobivaju 3,2 milijarde kuna na ime starih obaveza, a 700 milijuna su uštede ministra. One su postignute kroz jedinstvenu nabavu oko 350 milijuna kuna i nižu cijenu lijekova s obzirom na to da se oni sad plaćaju na vrijeme - kazao je.

Na pitanje što će to značiti za građane i hoće li uštede imati utjecaj na cijenu zdravstvene usluge, ministar nije odgovorio. Kazao je tek da u zdravstvu još imamo velike dugove koji će se podmiriti tek ove godine.

Pusić: Nećemo dopustiti da se dira u njihov proračun

Nećemo dopustiti da se dira u prihod visokoškolskih institucija, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić (HNS) osvrćući se na najave da bi se u rebalansu proračuna Državna riznica mogla namiriti i samostalnim prihodima visokoškolskih institucija. 

Napominju da se radi o novcu od kojeg sveučilišta i fakulteti preživljavaju.

- Nadam se da ćemo jednog dana biti u situaciji da fakultete i sveučilišta financiramo da zaista mogu biti centri izvrsnosti, ali u ovom trenutku minimum je da se fakultetima i sveučilištima ništa ne oduzima i da im se na račun sredstava koja zarađuju ne smanjuje proračun. Drugim riječima, da u rebalansu ostanu barem u onoj situaciji u kojoj su bili do sada - kazala je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu