Obavijesti

News

Komentari 43

'Linić ograničio prekovremene, a svojima isplaćuje 32 sata'

'Linić ograničio prekovremene, a svojima isplaćuje 32 sata'
1

Zaposlenici Porezne i Carinske uprave pitaju se nije li od poslodavca licemjerno od njih tražiti povećane napore i prešutni pristanak na neplaćeni prekovremeni rad

VIDEO

Ministar financija Slavko Linić uputio je 2. siječnja ravnateljima Porezne i Carinske uprave dopis u kojem ih obvezuje organizirati rad u ovim dvjema upravnim organizacijama u sastavu Ministarstva financija na način koji neće proizvesti više od pet sati prekovremenog rada po zaposleniku mjesečno i to samo ako se ni na koji drugi način ne može izbjeći prekovremeni rad.

- Ravnateljica Porezne uprave, Nada Čavlović Smiljanec, donijela je odluku kojom se prekovremeni rad u Poreznoj upravi ograničava na pet sati mjesečno, ali je i otišla korak dalje od ministra Linića, odlučivši da se takav rad ne može platiti u novcu, već samo slobodnim danima. Iako i Linićeva obavijest i odluka ravnateljice Porezne uprave dijelom nezakonito ograničavaju isplatu odrađenog prekovremenog rada, ukoliko onaj tko ga je naredio nije poštovao propisanu proceduru, odnosno tako što ga ne žele platiti u novcu već samo slobodnim danima, o čemu može odlučiti samo onaj tko je radio prekovremeno, a ne poslodavac, zbog čega se Sindikat već obratio Upravnoj inspekciji, Komisiji za tumačenje kolektivnog ugovora i Pučkom pravobranitelju, u načelu se radi o pravu poslodavca da organizira rad po načelu dobrog gospodara, kako ljudskim, tako i financijskim resursima, poručuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Poručuju kako nitko ne može prigovoriti poslodavcu da rad organizira unutar redovitog radnog vremena, a ukoliko se ne može izbjeći prekovremeni rad da ga ograniči na pet sati mjesečno po zaposleniku. Međutim, ako se takva organizacija rada unutar istog poslodavca zahtijeva kad je u pitanju oko 8.000 zaposlenika Porezne i Carinske uprave, ali ne i za zaposlenike užeg dijela Ministarstva financija, a da je tako razvidno je iz isplaćenih 216 sati rada za siječanj (siječanj ima 184 radnih sati) službeniku užeg dijela Ministarstva financija, onda je očito da za državne službenike i namještenike Linićevog ministarstva ne vrijede ista pravila igre, jer se jednima prekovremeni rad ne odobrava, a kad se i odobri plaća se slobodnim danima, dok se drugima omogućava u maksimalnom mjesečnom iznosu od 32 sata i plaća u novcu, odnosno uvećan za 50 posto.

Zaposlenici Porezne i Carinske uprave pitaju se nije li od poslodavca licemjerno od njih tražiti povećane radne napore i prešutni pristanak na neplaćeni prekovremeni rad, a istovremeno svojim suradnicima omogućavati isplatu maksimalnog iznosa prekovremenog rada.

- Pri tome Sindikat ne dovodi u pitanje radi li se o stvarno odrađenim satima prekovremenog rada. Dapače, možda ga je bilo i više od zakonom dozvoljenog. No, pitanje koje se nameće jest odnos aktualne vlasti prema vlastitim službenicima, od kojih se traži provedba porezne i financijske presije nad poslovnim subjektima i građanima, a da istovremeno odabrani predstavnici te iste vlasti u medijima ocrnjuju njihove stručne, ljudske i moralne kvalitete. Radi se o vlastodršcima koji između kočije i Audija A6 nisu u stanju izabrati Golf ili Škodu, ali zato znaju od koga će i kako namiriti razliku između 150.000 kuna za normalni automobil i 600.000 koliko koštaju njihovi luksuzni automobili - od svojih zaposlenika i njihovih plaća. Uzet će im od plaće, dodataka, minulog i prekovremenog rada, a ako se pobune, novinarima će reći koliko malo rade i koliko malo za njih vrijede pa ih zato treba uplašiti ugovorima o radu, a ukoliko ne provedu njihove političke i nezakonite odluke i otkazima. No, doći će i izbori na kojima će sigurno biti teško donijeti odluku o tome tko nas može izvući iz krize, ali zato ne i odluku o tome tko nas je u nju još dublje zakopao, poručuju iz Sindikata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca