Obavijesti

News

Komentari 30

Litva zbog Rusije koči Srbiju u otvaranju poglavlja 31 s EU

Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtjevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplicirali i same države EU-a morale se se usuglašavati, rekla je ministrica Joksimović

VIDEO

Srbija ima male šanse da do kraja ove godine otvori poglavlje 31 o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici jer se tome protivi Litva, pišu u utorak beogradski mediji.

"Litva je protiv otvaranja poglavlja 31 zbog odnosa Srbije i Rusije", tvrde Večernje novosti.

List prenosi i objašnjenje srbijanske ministrice za europske integracije Jadranke Joksimović o proceduri po kojoj neko poglavlje teško može biti otvoreno do kraja godine ako prethodno do sredine godine i kraja šestog mjeseca za to poglavlje nije usvojeno izvješće.

"Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtjevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplicirali i same države EU-a morale se se usuglašavati kako bi postigle konsenzus oko nekih pitanja. Donekle su izmijenjena i očekivanja pojedinih članica prema kandidatima", rekla je ministrica Joksimović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ruski portal Sputnjik na srpskom jeziku ocjenjuje kako je "Litva i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima s EU-om otvori poglavlje 31", navodeći kako je "razlog tome prvenstveno odnos Beograda i Moskve".

Na pitanje koči li Srbiju još netko osim Litve u otvaranju poglavlja 31, Joksimović ukazuje da je izvješće o sceeningu "predmet zatvorene rasprave među članicama EU", te da da svaka članica "polazi od vlastitih nacionalnih interesa".

"Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU postigne postupno do članstva", naglasila je Joksimović.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je ranije, nakon uvođenja sankcija EU-a Rusiji zbog podrške proruskim snagama tokom sukoba u Ukrajini 2014. godine koje Beograd nije podržao, da se Srbija u usklađivanju vanjske politike s politikom EU-a, "pridružuje svemu osim sankcijama prema Rusiji", te da je poglavlje 31 "mnogo složenije".

"Srbija se obvezala na postupno usklađivanje vanjske politike s EU-o, i ona će sukladno svojim obvezama to i učiniti do momenta pristupanja Uniji. Do tog trenutka povećavat ćemo stupanj usklađivanja sukladno svojim interesima", rekao je Dačić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina