Obavijesti

News

Komentari 37

Ljeto je najgore: Već 21 godinu muče ga četiri gelera u glavi

Ljeto je najgore: Već 21 godinu muče ga četiri gelera u glavi
4

Kutjevčanin u glavi nosi gelere iz Domovinskog rata. Osim u glavi, jedan ima u leđima, a one iz desne noge i desnog sinusa liječnici su mu uspjeli izvaditi

VIDEO

Ljeto mi je najgore godišnje doba. Tad imam najjače i učestale migrene i nesvjestice. Bojim se da ću se srušiti i da nikog neće biti pored mene. Srećom, dosad sam uvijek na vrijeme prepoznao simptome, kaže umirovljeni branitelj Nikola Katavić (45).

Kutjevčanin u glavi i dalje nosi četiri gelera koja je dobio od ručne bombe M-53 u Domovinskom ratu. Osim gelera u glavi, jedan ima u leđima, a one iz desne noge i desnog sinusa liječnici su mu uspjeli izvaditi.

Pokušavam ne misliti na to da imam ostatke bombe u glavi. Nastojim ne opterećivati se glupostima, kaže Nikola

- Stradao sam na južnom bojištu 19. rujna 1993. kad je pred mene i kolegu doletjela bomba. U tom rovu bilo nas je petero u krugu od deset metara. Kolega koji je stajao odmah pored mene umro je nakon što su mu krhotine raznijele srce i pluća. Iskrvario mi je pred očima. Vjerujem da mi je pomoglo što sam bio u ležećem položaju. Ma bila je to puka sreća - nastavlja Katavić. Vjeruje kako su ga od sigurne smrti ipak spasili suborci Ivica Komljenović i Josip Čolić iz Kaptola, koji ga nisu htjeli ostaviti nego su ga vukli dva kilometra kroz blato do Hitne pomoći. U akciji u kojoj je 1993. godine stradao sudjelovalo je 30 njegovih suboraca. Jedan je poginuo, a još su trojica teško ozlijeđena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na operaciju ne pristaje

Nakon ranjavanja u bolnici su mu savjetovali da što više izbjegava boravak na suncu jer ima nizak tlak, a promjene vremena, tvrdi, osjeća gotovo svaki dan. Nikola na operaciju kojom bi uklonio gelere iz glave ne pristaje jer smatra da je prerizična. Zbog toga gotovo svaki dan radije pije tablete protiv glavobolje i za smirenje živaca.

Katavić je, oporavljajući se nakon ranjavanja, u bolnicama proveo pet godina. Posjećivao ih je, dodaje, svaki tjedan, a u požeškoj bolnici su mu, nakon što su ga pregledali poslije ranjavanja, htjeli izvaditi desno oko.

Doktori smatraju kako bi geler iz leđa s vremenom trebao izaći na površinu kože te će ga onda ukloniti

- Na to nikako nisam htio pristati. Odvezli su me u Zagreb, na Šalatu, i ondje su pomoću hvataljke, koju su mi ugurali u nosnicu, izvukli geler zaglavljen u sinusu - rekao je Katavić, koji svakih nekoliko godina mora ići na CT uređaj kako bi se vidjelo u kakvom stanju su geleri u glavi.

- Ne mogu se vidjeti na rendgenu. Samo na CT-u - kaže Nikola Katavić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag