Obavijesti

News

Komentari 2

Ljubav u doba suzavca: Politika i prava romansa na barikadama

Ljubav u doba suzavca: Politika i prava romansa na barikadama
13

Nježnim namještanjem gas maske, čvrstim držanjem za ruke ispred policijskih barikada i trčanjem kroz vrtlog suzavca procvjetala je ljubav između Abby i Nicka na hongkonškim prosvjedima

VIDEO

Većina prosvjednika na višemjesečnim prodemokratskim prosvjedima u Hong Kongu su studenti, takozvani 'neustrašivi', oni koji podnose suzavce, gumene metke i pritvaranja kako bi obranili vrednote svoga grada.   

Poput Abby i Nicka, koji ne otkrivaju svoja prava imena, mnogi prosvjednici su mladi, načitani i trebali bi biti prvi u redu za dobro plaćene poslove u gradskom financijskom sektoru. 

Umjesto toga, politika ih je dovela na prve linije obrane. 

468019384

Dvadesetogodišnji Nick upoznao je Abby na sveučilištu u lipnju, u vrijeme kada se počela zahuktavati rasprava o zakonu o izručenju u Kinu.

Protivljenje zakonu potaknulo je masovne prosvjede, koji su od mirnih ubrzo postali nasilni.  

468019363

Prosvjednici već tjednima izbjegavaju suzavce i bježe od interventnih policajaca. Hongkonška policija ih smatra "pobunjenicima", a Kina "teroristima".

Zaljubljeni par je otada zajedno proveo sate i sate na barikadama suočavajući se s interventnom policijom, a njihova druženja začinjena su adrenalinom i potaknuta nepravdom zbog nepopustljivosti gradskih vlasti. 

- Od lipnja smo na prosvjedima gotovo svaki vikend, rekla je Abby. 

- Nije poanta u zabavljanju, ali je jako dobro podijeliti to iskustvo s nekim. Jedinstveno je, istaknula je. 

Par je zajedno odlazio na prosvjede, a od običnih i neupadljivih studenata pretvarali su se u pobunjenike u crnom noseći gas maske i naočale, zauzimajući pozicije tek nekoliko redova udaljene od žestokih prosvjednika koji ciglama gađaju policiju. 

468019361

- Ako poživim dovoljno dugo da to kažem svom sinu i unuku, to će biti izvrsna priča, kaže Nick, student humanističkih znanosti. 

Na nedavnom prosvjedu u okrugu Tsuen Wan, Nick je pridržavao kišobran iznad Abby dok mu je dvaput provjeravala kopče na gas maski, u posljednjim trenucima nježnosti prije zasipanja suzavcem. U kaosu koji je nastao par se razdvojio. 

Iako obavijen plinom, Nick je svejedno skinuo svoje zaštitne naočale i mahnito pokušavao poslati poruku svojoj djevojci. 

- Bio sam zabrinut, rekao je kasnije za AFP.

- Obično se s njom ne guram naprijed. Izgubili smo se kada je policija bacila prvi suzavac. Pronašao sam je sat vremena kasnije u obližnjem trgovačkom centru, rekao je Nick. 

Military vehicles of the Chinese People

'Sad ili nikad'

Oboje su jako motivirani i nastoje ispraviti neuspjeh 'pokreta kišobrana' 2014. koji je zaustavljen nakon dva i pol mjeseca prosvjeda. 

Ovoga puta se ne nazire kraj prosvjeda protiv zakona o izručenju u Kinu. Zakon koji je suspendiran, ali ne i službeno povučen, simbol je polaganog preuzimanja kontrole Pekinga nad gradom koji uživa jedinstvene slobode.

- Jedan sam od onih koji zagovaraju demokraciju. Ako zakon prođe mogao bih biti izručen u Kinu, kaže Nick. 

468019365

- Ovaj pokret je izazvao pažnju kineske vlade. Ovo je sad ili nikad za Hong Kong.

Nick i Abby nikada nisu sami jer se politika i romansa isprepleću. 

Prosvjedi su ponovno spojili 33-godišnjake, Cindy i Charlesa nakon prekida veze. 

Protesters hold up their phones as they gather to condemn alleged sexual harassment of a detained demonstrator at a police station, in Hong Kong

Charles ne može zaboraviti prosvjed na kojemu je Cindy sudjelovala bez njega, a bio je nasilan.

- Nisam je mogao dobiti. Bio sam jako zabrinut, rekao je. 

- Shvatio sam da mi je zaista jako važna. Tada sam znao da trebamo ponovno biti zajedno, dodao je Charles. 

Dok se Nick i Abby prisjećaju još jednog vikenda nasilja u Hong Kongu, priznaju da su spremni riskirati sve u borbi za budućnost njihova grada. 

A couple shares a light moment in a Mass Transit Railway subway train in Hong Kong

- Ako me ubiju i to pomogne Hong Kongu, pomirit ću se s tim - rekla je Abby. 

Iako su oboje sigurni da čine pravu stvar, počinje ih sustizati umor nakon tromjesečnih prosvjeda. 

- Iscrpljeni smo od sukoba s policijom, primanja gumenih metaka. Ne bi trebalo biti tako - zaključio je Nick. 

Nova uhićenja dok Hong Kong ulazi u još jedan vikend prosvjeda

Hong Kong ulazi u nesiguran vikend u subotu dok se očekuje da će protuvladini prosvjednici izići na ulice  na nove prosvjede unatoč uhićenju istaknutih prodemokratskih aktivista dan prije i policijskoj zabrani.

Au Nok-hin i Jeremy Tam uhićeni su u petak navečer, a s njima je broj uhićenih u protekla dva dana narastao na devet. Među njima je i bivši studentski vođa Joshua Wong, jedan od najpoznatijih hongkonških aktivista u inozemstvu.

Tam je optužen za ometanje policije za vrijeme prosvjeda, prema izvoru bliskom prosvjednicima. Au je uhićen zbog navodnog vrijeđanja policije, javila je javna mreža RTHK.

A Tibetan exile shouts slogan during a protest to support Hong Kong pro-democracy protestors, in New Delhi

Zbog uhićenja aktivista Fronta za zaštitu građanskih prava (CHRF) otkazala je prosvjede najavljene za subotu pošto nije dobila policijsko dopuštenje za njihovo održavanje. Prosvjedi koje su organizirali privukli su stotine tisuća ljudi na ulice, no CHRF je rekao da ne može jamčiti njihovu sigurnost.

Prosvjedom se namjeravalo označiti pet godina otkad Peking odbija Hong Kongu izbornu reformu, što je 2014. izazvalo demokratske prosvjede pokreta kišobrana.

Umjesto toga, aktivisti su putem interneta pozvali prosvjednike da se priključe vjerskoj povorci u subotu popodne, koja bi se kretala od središnje poslovne četvrti do zgrade vlade, prolazeći pokraj poznate metodističke crkve i katedrale sv. Ivana.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv kontroverznoga prijedloga zakona kojim bi se dopustilo da stanovnici Hong Konga budu izručeni kopnenoj Kini.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto