Obavijesti

News

Komentari 16

"Lokalne samouprave trebaju više ovlasti, bit će uspješnije"

"Lokalne samouprave trebaju više ovlasti, bit će uspješnije"
3

Predsjednik RH Ivo Josipović u petak je posjetio Ozalj gdje je prisustvovao sjednici Gradskog vijeća, obišao hidroelektranu Munjava, tvrtku Ayuaestil i Zavičajni muzej

VIDEO

Ozalj je prelijep i uspješan kraj, uspješan i po tome što ima nisku stopu nezaposlenosti, svega oko sedam posto, za naše prilike to je vrlo dobar rezultat. To govori da gospodarstvo ovdje ima dobru  perspektivu i da se dobro radi, kazao je predsjednik RH Ivo Josipović u petak tijekom prvog službenog posjeta gradu Ozlju gdje je prisustvovao sjednici Gradskog vijeća, na kojoj ga je dočekala gradonačelnica Gordana Lipšinić, te vijećnici, predstavnici tvrtki i ustanova, nakon zajedničkog obilaska stoljetne hidroelektrane "Munjara" u Ozlju. 

'U Ozlju različite političke opcije dobro surađuju'

Predsjednik je kazao da je informiran i o ozaljskim kulturnim projektima, te da je poznato da je Ozalj prepun povijesnih spomenika, te da je jedan od onih naših krajeva koji baštine puno toga iz naše bliže i dalje povijesti. Dodao je i da  Ozalj ima prekrasnu prirodu, prekrasnu Kupu koja je sve čišća, čime i turizam ima sve više perspektive. 

-Sinergija prirode, baštine, kulture i poduzetništva ovdje je vrlo dobro aplicirana, a osim toga vidim da ovdje i različite političke opcije dosta dobro surađuju, bez obzira tko je trenutno u većini, a tko u manjini, to je isto jedan dobar primjer za mnoge sredine – poručio je predsjednik iz Ozlja, te skrenuo važnost na decentralizaciju zemlje i pozvao građane u regionalnoj i lokalnoj samoupravi da preuzmu više odgovornosti, jer će biti uspješniji u jačanju kvalitete života, od centralne države.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Decentralizacija može dati bolje rezultate nego što ih sada imamo'

- I na sjednici Gradskog vijeća sam istaknuo da je ovdje u Ozlju dobar primjer kako decentralizacija može dati bolje rezultate nego što to danas imamo. Mi smo na papiru vrlo decentralizirana država s ogromnim brojem jedinica lokalne i regionalne samouprave, međutim u stvari smo jako centralizirana zemlja. To se posebno vidi iz financija kako su raspoređene. Jedna od onih inicijativa koju nudim i kroz projekt ustavnih promjena jest ta da od jedinstvene Hrvatske koja će ostati jedinstvena imamo puno decentraliziraniju zemlju nego što je to sada. Taj projekt, koji nije samo smanjimo broj ovoga ili onoga, ili puka odluka, to je veliki projekt koji uključuje i decentralizaciju financijskih sredstava. Nadam se da će se ozbiljno o tome razmišljati i mislim da je to jedna od perspektiva Hrvatske – kazao je predsjednik Josipović. 

Dodao je kako smatra da je projekt lokalne i regionalne samouprave nešto poput mirovinskog i zdravstvenog sustava koji traži nacionalni konsenzus, jer se projekt provodi kroz više vlada, te da svaka racionalna odluka na političkoj sceni podrazumijeva i projekt  decentralizacije. Nakon obilaska hidrocentrale predsjednik je obišao ozaljsku tvrtku „Aquaestiel“ i Stari grad Ozalj gdje je razgledao postav Zavičajnog muzeja.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a