Obavijesti

News

Komentari 2

Londonska burza obustavila trgovinu niklom, cijena je prekoračila 100 tisuća dolara

Londonska burza obustavila trgovinu niklom, cijena je prekoračila 100 tisuća dolara
3

Kupci pokušavaju nabaviti metal čiji je Rusija najveći proizvođač, a ključan je za proizvodnju nehrđajućeg čelika i baterija za električne automobile

VIDEO

Londonska burza metala obustavila je u utorak trgovinu niklom čija se cijena u nekoliko sati udvostručila, prekoračivši 100 tisuća dolara po toni zbog bojazni da će sankcije Rusiji ugroziti opskrbu ključnom sirovinom za baterije i čelik.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

vox populi - poskupljenje VIDEO

Prije obustave trgovine na elektroničkim sustavima i u dvorani burze cijena tone nikla u ugovorima s rokom isporuke za tri mjeseca poskočila je na 101.365 dolara. Obustava trgovine najveća je kriza na burzi staroj 145 godina otkako je lažni trgovac japanske banke Sumimoto pokušao utjecati na tržište bakra 90-ih godina prošlog stoljeća, ističe Reuters. Osamdesetih godina LME je, na pet godina, obustavio i trgovinu kositrom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Skok cijena nikla naglašava paniku na tržištu nakon ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi. Kupci pokušavaju nabaviti metal čiji je Rusija najveći proizvođač, a ključan je za proizvodnju nehrđajućeg čelika i baterija za električne automobile.

- LME je odluku donio kako bi osigurao normalnu trgovinu - priopćili su iz burze, dodavši da razmatraju mogućnost da trgovina bude prekinuta nekoliko dana.

FILE PHOTO: A man shelters under an umbrella as he walks past the London Stock Exchange

Trgovci tvrde da se burza donijela takvu odluku između ostalog i zato što neki ulagači ne uspijevaju osigurati dovoljno novca na računima. Minimalni je propisani iznos podignut za 12,5 posto, na 2.250 dolara po toni, a odluka stupa na snagu u ponoć. Sankcije Rusiji i zabrinutost za opskrbu dodatno su usijali cijene koje su snažno rasle i proteklih tjedana, potaknute niskim zalihama.

Rusija proizvodi 10 posto svjetskog nikla i najveći je proizvođač u svijetu, a ruski Nornickel ujedno je najveći dobavljač nikla prikladnog za proizvodnju baterija, s udjelom u proizvodnji od 15 do 20 posto, ističe analitičar JPMorgana Dominic O'Kane.

Odvojeno je Londonsko tržište platine i paladija (LPPM) u utorak priopćilo da će ruskim kompanijama JSC Krastsvetmet i Prioksky Plant of Non-Ferrous Metals odobriti prodaju platine i paladija, potvrdivši da su uvrštene na popis s oznakom "dobra isporuka".

Cijene nafte skočile više od 20% - na najviše razine u 10 godina
Cijene nafte skočile više od 20% - na najviše razine u 10 godina

- Nećemo mijenjati naš popis (s oznakom dobrih isporuka) - izjavila je direktorica Jane-Anne Wardley. "I dalje ćemo, naravno, pratiti i analizirati situaciju", dodala je, ne ulazeći u detalje. Trgovci i analitičari kažu da bi isključenje ruskih tvrtki s popisa dodatno potpirilo zabrinutost za opskrbu tim metalima čije su cijene već dosegnule rekordne razine.

Rusija proizvodi 25 do 30 posto svjetskog paladija, plemenitog metala koji proizvođači automobila koriste za smanjenje emisija iz ispušnih sustava. Proizvodi i oko devet posto zlata, pet posto srebra, 10 posto platine i 40 posto iskopanog paladija. Ruski proizvođači paladija nisu obuhvaćeni sankcijama dok su londonsko i njujorško tržište jučer zabranila trgovinu ruskim zlatnim i srebrnim šipkama.

Ta zabrana neće pretjerano pogoditi ruske tvrtke jer će ih kupiti ruska središnja banka, ali i kupci u Kini i na Bliskom istoku, tumače analitičari.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a