Obavijesti

News

Komentari 1

Lorenina vau-vau akademija: 'Muž i ja stvaramo S.O.S. pse'

Lorenina vau-vau akademija: 'Muž i ja stvaramo S.O.S. pse'
13

NIJE BITNA PASMINA Sparky je prvi mješanac koji sudjeluje u spašavanju. Sve je pokrenuo suprug Zoran sa svojom kujicom Dr. Rain, kaže nam Lorena

VIDEO

Moj Sparky ima tek dvije i pol godine i prvi je potražni pas križanac u vatrogastvu. Dokaz je da čistokrvna pasmina nije najbitnija za rad u tome, priča nam Lorena Laslavić, koja s mužem Zoranom odgaja potražne pse.

Prije sedam godina sve je pokrenuo Zoran, kad je osnovao K9 tim, a danas već postoji 15 takvih licenciranih timova diljem Hrvatske, koje čine potražni pas i njegov vodič.

- Na zadnjem licenciranju je Sparky pronašao dvije osobe i zatim došao do mene. Pritom je razderao rebra pa je morao na šivanje u veterinarsku stanicu u Čakovcu, u kojoj su odradili sjajan posao - kaže Lorena.

POGLEADJTE GALERIJU:

13
| Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/ilustracija

Osim što je vodič pasa, ona je i profesionalna vatrogaskinja, ali i pjevačica u klapi Rožice iz Šapjana kraj Opatije. Zaposlena je u URINJU i članica DVD-a Stružec. Tijekom traženja posla vatrogaskinje nailazila je na probleme jer, iako je jedna od rijetkih vatrogaskinja koja je pokazala da u tom poslu nema razlike između žena i muškaraca, mnogi poslodavci nisu tako razmišljali. Upravo iz tog razloga još nije uspjela naći posao u javnoj vatrogasnoj postrojbi, iako je, kao i treniranju pasa, potpuno predana tome, a uz to je i cijela njezina obitelj u vatrogastvu.

Suprug Zoran je predsjednik povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu Hrvatske i zaposlen je u JVP-u Rijeka. Oboje kažu da su psi spremni za licenciranje već nakon 18 mjeseci starosti.

- Sparky je isprva bio namijenjen kao kućni ljubimac, no njegova terijerska krv je izašla na vidjelo i htjeli smo od njega napraviti potražnog psa - govori nam Lorena Laslavić.

Suprug Zoran ima svoju kujicu čije je ime Dr. Rain te koja je pokretačica svega i prvi potražni pas u Hrvatskoj. Od nje je krenuo cijeli projekt.

Sa psima treniraju tri puta tjedno i svake godine idu na linceciranje jer dozvola traje samo godinu dana.

- Sparky je već tisuću puta pokazao što zna i da možemo računati na njega, no nadamo se da do intervencije neće doći - zaključuju supružnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca