Obavijesti

News

Komentari 10

Loša higijena: 40 posto leda u kafićima je - prljavo i zarazno!

Loša higijena: 40 posto leda u kafićima je - prljavo i zarazno!
4

Voda od koje se radi led je zdravstveno ispravna, a do onečišćenja najčešće dolazi prljavim rukama i priborom. Iako u ledu ponekad ima bakterija, Ministarstvo kaže da u napitku nije opasan

VIDEO

Oko 40 posto leda iz restorana koji su uzeli stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije nije bilo mikrobiološki ispravno. Rezultati su to analize 151 uzorka leda od ove godine.

Najčešće je u ledu bio povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija.

- Te su bakterije posljedica loše higijene, odnosno lošeg čišćenja radnih površina i opreme. Mikroorganizme ne vidite i treba imati dobro dezinfekcijsko sredstvo kako ne bi ostalo hrane na kojoj se mogu razviti bakterije. Pitanje je da li je osoblje dobro educirano o higijeni na koju moraju paziti - rekao je Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost hrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sustavna kontrola kvalitete leda se ne provodi, analize provodimo ako to zatraži sama stranka u objektu u kojemu se koristi led - odgovorili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” iz Zagreba. Ove godine analizirali su po 27 uzoraka iz kafića i benzinskih postaja, ribarnica, trgovačkih lanaca i hotela. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove godine gotovo svaki četvrti uzorak bio je zagađen bakterijama. Najmanje je lošeg leda u Šibensko-kninskoj županiji, no oni su i najmanje analizirali.

Katalenić je pojasnio da svi koji rade s hranom moraju proći edukaciju za higijenu.

Osim aerobnih mezofilnih bakterija, u nekoliko uzoraka našli su enterokok (fekalna bakterija koja može izazvati urinarnu infekciju), potom Pseudomonas aeruginosa, koja uzrokuje urinarne infekcije. te sulfit reducirajuće klostridije koji uzrukoje crijevne probleme.

Tamo gdje je analiza pokazala da led nije ispravan, ugostitelji su morali očistiti ledomat, napraviti plan održavanja, pojačati dezinfekciju i obučiti djelatnike kako pravilno uzimati led. Nakon ponovljene analize sve je bilo u redu.

Mnistarstvo zdravstva ne kontrolira led jer se led ne smatra hranom visokog rizika da bi ga trebalo stalno nadzirati
  • 37 %   - Od 151 uzorka 56 loših - Primorsko-goranska
  • 23,1 % - Od 108 uzoraka 25 loših  - Dubrovačko-neretvanska
  • 16,6%  - Od 54 uzorka 9 loših u Zagrebu  
  • 13,9%  - Od 36 uzoraka 5 loših - Zadarska županija
  • 7,1 %  - Od 14 uzoraka 1 loš - Šibensko-kninska

Svima je u interesu da su uzorci leda ispravni

Restoran mora biti siguran da je hrana koju stavlja na tržište sigurna. Kad se analizom utvrdi da u ledu ima bakterija, osoblje mora opet učiti o higijeni. Ponovno kontroliraju i inspekcija može, ako opet nađe bakterije, privremeno zatvoriti taj objekt. 

Naši propisi su stroži nego u europskoj uniji

Prema kriterijima našeg Vodiča za hranu, uzorci leda nisu zadovoljili. U EU ne postoje kriteriji za led koji definiraju koliko ukupno smije biti bakterija. Naši propisi su stroži nego u EU, a planiraju ih još postrožiti, rekao je Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost hrane. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora