News

Komentari 53

Loše vijesti: Zika virus mogao bi vrlo brzo doći i u Hrvatsku

Loše vijesti: Zika virus mogao bi vrlo brzo doći i u Hrvatsku

U 35 zemalja rizik širenja Zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, mahom sredozemnih, rizik je umjeren. U toj skupini umjerena rizika je i Hrvatska

Virus Zika, koji prenose komarci i u novorođenčadi izaziva mikrocefaliju, mogao bi se proširiti na Europu jer je vrijeme sve toplije, iako je taj rizik od niskog do umjerenog, izjavili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu.

U prvoj procjeni prijetnje koju Zika predstavlja Europi, europski ured WHO-a priopćio je da je sveukupni rizik malen do umjeren. Najviši je na područjima na kojima su aktivni tigrasti komarci, posebice na otoku Madeiri i sjeveroistočnoj obali Crnog mora.

- Postoji rizik od širenja virusa Zika u europskoj regiji i... taj rizik varira od zemlje do zemlje. Posebice pozivamo zemlje s većim rizikom da osnaže svoje nacionalne kapacitete i učine prioritetnima aktivnosti koje će spriječiti izbijanje bolesti  - izjavila je Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

Europska regija WHO-a pokriva 53 zemlje i gotovo 900 milijuna stanovnika. Prostire se od Artičkog oceana na sjeveru do Sredozemlja na jugu i od Atlantika na zapadu do Tihog oceana na istoku.  

U 35 zemalja rizik širenja Zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, mahom sredozemnih, rizik je umjeren. U toj skupini umjerena rizika je i Hrvatska.

Najčitaniji članci