Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Lovci na blago misle da su našli izgubljeno naci-zlato

Osim zlata, srebra i umjetnina nadaju se da će u planini kraj njemačkog grada Deutschneudorfa pronaći davno izgubljenu "Jantarsku sobu"...

CNN
Foto: CNN
3 komentara

Christian Hanisch tvrdi kako mu je otac, koji je bio njemački pilot u Drugom svjetskom ratu, ostavio tragove do planine prije nego što je umro. Prema nekim teorijama, kad su nacisti uvidjeli da gube rat, Hitler je naredio da se sav plijen sakrije u planinama koje se prostiru duž granice s Češkom.
- Istražujući očevu dokumentaciju, otkrio sam papire s koordinatama mjesta na kojima su nacisti, navodno, sakrili zlato i dijamante - objašnjava Hanisch. Osim zlata i srebra, on vjeruje da tajna špilja skriva mnogo veće blago - razne umjetnine i petrogradsku Jantarsku sobu koja je nestala za vrijeme njemačke okupacije SSSR-a 1941. godine.
- Geološkim istraživanjem smo otkrili da spilja, koja se nalazi na devet metara ispod zemlje, sadrži plemenite metale koji jedino mogu biti zlato ili srebro - dodaje Hanisch. Ekspediciju financira Heinz Peter Haustein, koji tvrdi kako ima dokaze da su dijelovi sobe zakopani u tim spiljama. Jantarska soba, koja je izrađena od pregrada presvučenih zlatnim listićima, datira s početka 18. stoljeća. U listopadu 1941. godine nacisti su je prenijeli iz petrogradske palače Katarine Velike u Keningsberg, gdje je bila izložena. Njezin nestanak 1945. predstavlja jednu od velikih misterija Drugog svjetskog rata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message