Obavijesti

News

Komentari 14

Lucija (8) ima limfoblastičnu leukemiju: Treba joj donor koštane srži kako bi preživjela

Lucija (8) ima limfoblastičnu leukemiju: Treba joj donor koštane srži kako bi preživjela
4

Za Luciju iz Tuhlja organizira se akcija u četvrtak 4. lipnja, od 14 do 17 sati, u sportskoj dvorani Osnovne škole Lijepa naša, kako bi se pronašao donor koštane srži

VIDEO

Osmogodišnja Lucija Barac ove će godine krenuti u treći razred osnovne školi, bavi se nizom aktivnosti, voli pjevati i igrati tenis, a 7. travnja dijagnosticirana joj je limfoblastična leukemija. Uskoro su njezine svakodnevne dječje radosti zamijenjene bolnicom i kemoterapijom. 

Unatoč dobroj medicinskoj skrbi, Luciji je prijeko potreban odgovarajući donor koštane srži kako bi preživjela, piše Zagorje.com

- Imala je sitne prehlade i nikad ništa specifično dok nije završila škola te došla korona. Svi smo radili od kuće. Počelo je s grloboljom na što se Lucija požalila. Odmah smo zvali doktora. Nitko nikoga nije tad primao na preglede. Prepisao se antibiotik, prošlo je tjedan dana, Lucija se opet požalila na grlobolju, a u međuvremenu su joj se javili grčevi u trbuhu. Čuli smo se ponovno s doktorom koji nas je poslao na briseve, oni su bili uredni. Budući da četiri godine nismo radili krvnu sliku, zamolili smo ga da naprave krvnu sliku. Imala sam predosjećaj da nešto nije u redu - ispričala je mama Đurđica

Isti dan kad su došli nalazi i kad se saznalo da Lucija ima leukemiju, prebačena je na Rebro gdje je odmah počela s kemoterapijom. 

- Do drugog dana sam se nadala da su zamijenili nalaze, da su pogriješili u laboratoriju, međutim doktori su ponovili krvnu sliku čim je primljena u bolnicu. Drugi dan su joj punktirali koštanu srž, potvrđena je dijagnoza, a to je limfoblastična leukemija – govori mama Đurđica te dodaje kako cijela obitelj proživljava teške trenutke. Ipak, ostali su jaki zbog Lucije.

- Ona je ta lavica koja je čvrsta i žilava i koja nas sve bodri. Najveći problem je bio taj što ona nikad nije bila odvojena od nas. Ona je toliko hrabra i jaka i svi joj se dive koliko je čvrsta i koliko je to u biti dobro podnijela. Dobro podnosi kemoterapije, više se bojimo mi, nego ona. Ona prima kemoterapije, pleše po sobi, pjeva i sve bi bilo super da sam ja pokraj nje. Glavni problemi su joj što bude jela – izjavio je tata Marko.

Posebno ih je iznenadila njezina reakcija u trenutku kad joj je kosa počela ispadati.  

- Imala je dugu kosu, nakon razgovora s psihologom jednu nedjelju je nazvala, nakon što je provela tri tjedna u bolnici i još joj kosa nije počela ispadati, i rekla je 'Mama, ja se želim danas ošišati, ne želim čekati da mi kosa ispadne. Bilo je užasno teških trenutaka, ali smo zbog nje morali nabaciti smiješak. Ona je ta koja je mene uhvatila za ruku i rekla 'Mama sve bude dobro, nemoj plakati', u prvih dva tjedna napisala nam je u bolnici pismo u kojem ona nas bodri i hrabri i u kojem govori da mi moramo biti jaki, mi moramo izdržati, da će ona ozdraviti i da će sve biti dobro te da će se vratiti doma – rekla je Lucijina mama za kraj.

U registru koštane srži nitko nije kompatibilan zbog čega je organizirana akcija  u četvrtak 4. lipnja, kako bi se pronašao odgovarajući donor. 

Cijela obitelj je išla na tipizaciju, kao i njezin stariji brat Luka i on joj nije kompatibilan. Doktori su donijeli odluku da joj je potrebna transplantacija koštane srži, pretražili su Hrvatski registar, nitko nije u njemu odgovarajući. I upravo se zbog toga, na inicijativu ravnateljice tuheljske osnovne škole, ujedno i predsjednice Društva naša djeca Tuhelj, Općine Tuhelj te Zaklade Ana Rukavina u četvrtak 4. srpnja možete dati krv kako bi se pronašao donor za donaciju koštane srži za Lucijino ozdravljenje. – Zahvaljujemo ravnateljici Snježani Romić, Općini Tuhelj, svim prijateljima koji nam pomažu, rodbini, mještanima, kolegama s posla i poslodavcima te građanima koji su se već odazvali pozivu da pomognu Luciji te svima koji će se odazvati jer time mogu spasiti život ne samo Luciji već bilo kojem bolesnom djetetu. Hvala našim kolegama s posla i poslodavcima što su nam izašli ususret – poručili su roditelji.

Za Luciju se organizira akcija u četvrtak 4. lipnja, od 14 do 17 sati, u sportskoj dvorani Osnovne škole Lijepa naša, kako bi se pronašao donor koštane srži. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...