Obavijesti

News

Komentari 7

Ludi izbori na Hvaru: Bebić ušao u drugi krug za gradonačelnika, a čeka presudu za malverzacije

Ludi izbori na Hvaru: Bebić ušao u drugi krug za gradonačelnika, a čeka presudu za malverzacije

Pjerino Bebić je 2017. nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana koja mu je zamijenjena radom za opće dobro. Vrhovni sud o njegovom predmetu odlučuje 26.5., četiri dana prije izbora

VIDEO

Nezavisni kandidat Pjerino Bebić izborio je drugi krug izbora za gradonačelnika Hvara s osvojena 402 glasa odnosno 20,30 posto. Prvi izbor Hvarana u prvom krugu bio je nezavisni kandidat Rikardo Novak, kojem je povjerenje dalo 519 Hvarana odnosno 26,21 posto. Za razliku od svog protukandidata, Bebić ima nepravomoćnu presudu iz rujna 2017. godine, kojom je osuđen na godinu dana zatvora zbog tri kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti, a zatvorska kazna zamijenjena mu je za 730 sati rada za opće dobro.

Na odluku o visini kazne utjecala je činjenica da je Bebić uplatio cijeli iznos iz optužnice od 38.887 kuna na gradski račun, čime je nadoknadio štetu za koju ga je teretio USKOK. Podsjetimo, optužnicom se Pjerina Bebića, a temeljem dijelom tajno snimljenih razgovora, tereti da je kao gradonačelnik Hvara oštetio gradski proračun i to tako što je pojedincima gradskim novcem plaćao smještaj u hvarskim hotelima iako za to nije bilo valjane osnove, a kako bi prikrio malverzacije, neistinito je pravdao ispostavljene fakture i potom davao naloge za njihovo plaćanje. Bebića se tereti i da je omogućio da se ponuda jedne tvrtke za opremanje osnovne škole u Trogiru bude prihvaćena kao najpovoljnija.    

Ivica Puljak: Ne strahujem da će ukrasti izbore. Imam puno povjerenje u promatrače
Ivica Puljak: Ne strahujem da će ukrasti izbore. Imam puno povjerenje u promatrače

Na Vrhovnom sudu za 26. svibnja zakazana je javna sjednica na kojoj će suci odlučivati o Bebićevoj žalbi. Sud ima tri opcije: potvrditi presudu, smanjiti ili povisiti kaznu, a treća opcija je vratiti predmet na ponovno suđenje. Odluku ne moraju donijeti u srijedu. I dok s jedne strane ima onih koji vjeruju da će Bebiću presuda biti potvrđena, on sam vjeruje da su argumenti i činjenice koje je iznio na njegovoj strani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To što je Bebić nadoknadio svu štetu i uplatio novac u gradsku blagajnu time je indirektno i priznao krivnju - smatra jedan od sugovornika koji smatra da bi njegov izbor bio najlošiji za Hvar.  

- Radi se o procesu u kojem Grad nije oštećen, a ja sam platio političku cijenu za Hvar. To je bila cijena sukoba sa SDP-om - odgovorio  je Pjerino Bebić. 

U slučaju da se Bebiću potvrdi nepravomoćna presuda četiri dana prije drugog kruga, dolazimo do presedana. Naime, zakon ne poznaje što se događa u slučaju da neki od kandidata u tijeku izbornog procesa dobije pravomoćnu presudu. Zakon o lokalnim izborima precizira tek zabranu kandidiranja onima koji imaju pravomoćnu sudsku presudu od najmanje šest mjeseci zatvora ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom. Prema tom istom zakonu propisano je i da mandat načelnika, gradonačelnika ili župana prestaje, po sili zakona, ako je pravomoćnom presudom osuđen na najmanje šest mjeseci zatvora ili mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

U slučaju da Bebiću se potvrdi presuda prije drugog kruga, prema jednom od tumačenja izbori bi se, bez obzira na sve, trebali održati, a pobjedi li Bebić on u tom sčučaju ne bi mogao stupiti na dužnost, jer je zakon tu jasan. U tom slučaju Hvarani bi išli na prijevremene izbore. 

- Nemamo niti jedan alat da prekinemo izbore - kaže nam jedan od članova Državnog izbornog povjerenstva napominjući da je to tek njegovo mišljenje, ne i stav DIP-a. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21