News

Komentari 0

'Lukašenko se ponaša kao gangster i iskorištava migrante za destabilizaciju Zapada'

'Lukašenko se ponaša kao gangster i iskorištava migrante za destabilizaciju Zapada'

Bjelorusija se okrenula Kremlju u svom napetom sukobu s EU-om zbog eskalacije krize zbog koje se oko 2000 migranata okupilo na granici zemlje s Poljskom

EU je obećala uvesti dodatne sankcije Bjelorusiji i rekla da vlada predsjednika Aleksandra Lukašenka koristi migrante kao političke pijune i dovodi živote u opasnost, optužujući njegov režim za 'gangstersko ponašanje', prenosi Sky News.

Kasnije se ispostavilo da su ruski predsjednik Vladimir Putin i Lukašenko razgovarali o situaciji tijekom telefonskog razgovora u utorak, a bjeloruska državna novinska agencija Belta izvijestila je da su izrazili zabrinutost zbog prisutnosti poljskih vojnika na granici.

- Posebno mjesto u razgovoru zauzela je rasprava o situaciji na bjelorusko-poljskoj granici, kao i o oštrim postupcima poljske strane prema civilima - izvijestila je Belta.

- Pritom je, naglašeno je, posebno zabrinjavajuća činjenica da se poljske trupe redovno okupljaju na granici. Šefovi država detaljno su razgovarali o uznemirujućim stvarima koje se događaju na bjelorusko-poljskim granicama - dodali su iz Belte.

Nakon telefonskog razgovora, Putin je sazvao operativni sastanak ruskog vijeća sigurnosti, kako bi razgovarao o onome što je Kremlj nazvao "politikom državne granice".

Belta je također priopćila da bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei u srijedu putuje u Moskvu kako bi razgovarao o krizi sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Lavrov je predložio Uniji da Bjelorusiji pruži financijsku pomoć za zaustavljanje priljeva migranata, pozivajući se na raniji dogovor s Turskom.

Europska komisija, je pak, priopćila da Bjelorusija ilegalno nudi migrantima lak ulazak u EU preko svog teritorija.

- Ovo je dio neljudskog i stvarno gangsterskog pristupa Lukašenkovog režima u kojem on laže ljude, zloupotrebljava ih, obmanjuje ih i dovodi ih u Bjelorusiju pod lažnim obećanjem da će lako ući u EU - rekli su iz komisije.

Glasnogovornik poljskih specijalnih službi Stanislaw Zaryn rekao je da bjeloruski sigurnosni operativci "ispaljuju prazne metke u zrak, simulirajući opasnost" - i pružaju alate migrantima koji će im pomažu u uništavanju ograde na granici.

Eskalacija je ovo višemjesečnog migracijskog pritiska na Litvu, Poljsku i, u manjoj mjeri, Latviju - tri zemlje Europske unije koje dijele granicu s Bjelorusijom.

Većina migranata nastoji proći kroz Poljsku kako bi stigli do Njemačke i drugih zapadnoeuropskih zemalja.

Njemački ministar unutarnjih poslova na odlasku Horst Seehofer rekao je u utorak da sve zemlje EU "moraju stajati zajedno, jer Lukašenko koristi sudbine ljudi uz potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi destabilizirao Zapad"

Pozvao je Europsku komisiju da podrži Poljsku u osiguravanju granice.

- Ne možemo ih kritizirati što su osigurali vanjsku granicu EU dopuštenim sredstvima... Poljaci ispunjavaju vrlo važnu uslugu za cijelu Europu - rekao je Seehofer.

Poljski vladajući nacionalisti dosad su odbijali pomoć Frontexa, granične agencije Unije.

 

Najčitaniji članci