Obavijesti

News

Komentari 77

Luksuz usred Splita: Za samo jednu noć platit ćete 1000 eura

Luksuz usred Splita: Za samo jednu noć platit ćete 1000 eura
12

Rezidencija maršala Marmonta u palači Cindro nudi luksuzni smještaj za goste visoke platežne moći. Umjesto kuhinje gosti dobivaju karticu kojom dobivaju VIP tretmana u vrhunskim splitskim restoranima

VIDEO

Obnova "Rezidencije maršala Marmonta" u palači Cindro trajala je sedam godina, nakon čega je prostor od 135 četvornih metara nedaleko od Peristila u srcu Dioklecijanove palače u Splitu postao luksuzni smještaj za goste visoke platežne moći. Tijekom sezone noćenje prostoru u kojem je boravio jedan od najbližih Napoleonovih ljudi, stoji između 800 i 1000 eura, a središnji salon će se tijekom godine moći iznajmljivati za kulturna događanja ili mala vjenčanja za najviše 50 ljudi. 

rezidencija Marmont

'Ovdje je donesena odluka o ukidanju Dubrovačke Republike'

- Kada je general Marmont postao vojni upravitelj Dalmacije najčešće je boravio u Splitu. Prof. Frano Boras, najveći autoritet za povijest francuske uprave u Dalmaciji posvjedočio nam je o povijesti prostora i postojanju dokumenta kojim je u siječnju 1808. splitska općina donijela odluku o smještanju generala Marmonta u tada elitnu palaču čiji je vlasnik bila jedna od najstarijih splitskih plemićkih obitelji čiji korijeni sežu u 13. stoljeće. Iako o tome nema podataka, uspoređujući događaje na 'vremenskoj traci', može se pretpostaviti da je upravo boraveći u splitskoj rezidenciji maršal Marmont donio konačnu odluku o ukidanju Dubrovačke Republike koja je prestala postojati njegovim dekretom od 31. siječnja 1808., za što mu je Napoleon dodijelio plemićku titulu vojvode od Dubrovnika – prepričava nam vlasnik prostora koji je želio zadržati anonimnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada ga je kupio, prostor je bio u katastrofalnom stanju

Kupio ga je prije 10-ak godina i priznaje, bio je u katastrofalnom stanju. Prostor je bio podijeljen u 10 malih sobičaka, stropovi koji su izvorno visoki pet i pol metara su spušteni na dva i pol metra, a preko originalnog poda zalijepljeno nekoliko slojeva parketa i linoleuma. Povrat u izvorno stanje zahtijevao je statičku sanaciju zidova i podne konstrukcije, restauraciju izvornog stropnog grednjaka i ručno izrađenih podnih tavela od terakote.  

rezidencija Marmont

- S konzervatorima smo izuzetno dobro surađivali, posebno s Goranom Nikšićem. Primjerice, u stanu smo našli ostatke kamina, a repliku s lavljim šapama tipičnog za talijansku visoku renesansu, napravili smo prema onome sačuvanom u dijelovima u dvorištu stilski istovjetne palače Milesi. Unutra je pianino čija je vlasnica bila slavna Cvijeta pl. Cindro, prva školovana operna pjevačica u Splitu... Kasnije se bavila pedagoškim radom i držala sate solo pjevanja baš uz taj pianino - prepričava nam detalje vlasnik dodajući kako je najvrjedniji komad namještaja pozlaćena barokna zidna konzola iz 17. stoljeća, dok jedan zid krasi ručno izrađena replika iz 19. stoljeća čuvene flandrijske srednjovjekovne tapiserije iz serije "Dama s jednorogom"... Namještaj za jednu sobu i postolje od umivaonika stiliziran je i rađen po nacrtima od hrastovine iz Slavonije. 

rezidencija Marmont

- Od 'muzejskih' primjeraka tu je i peć koja je bila u upravi mađarskih željeznica, s početka 19. stoljeća, perzijski tepih star 150 godina... Dio suvremenog namještaja relaksiraju prostor, a tu je i meandar Julija Knifera, jednog od najcjenjenijih hrvatskih suvremenih slikara – kazuje vlasnik.

Prostor ima Internet, ali zanimljivo je da televizor nije smješten u središnjem salonu već u jednoj od dvije sobe, a nema ni kuhinju već samo hladnjake i osnovne kuhinjske aparate i posuđe. 

rezidencija Marmont

Umjesto kuhinje - kartica za VIP tretman u vrhunskim restoranima

- Ova rezidencija ne nudi tipični apartmanski smještaj jer je vraćanjem prostora u izvorno stanje eliminirana kuhinja koja je izvorno bila u sklopu pomoćnih zgrada kompleksa palače. Time je zadržan autentični raspored prostorija, a istovremeno zaštićene vrijednosti unutar interijera. Gosti dobivaju karticu koja im osigurava VIP tretman u nekoliko vrhunskih restorana u centru grada, a ukoliko žele, organiziramo im katering u samome prostoru. Ovo je više hotelska usluga. Prostor je ponuđen za bukiranje u rujnu ove godine, a prvi gosti su nam bili obitelj iz Indije, vlasnici lanca super luksuznih hotela, na čiji smo "review" posebno ponosni. Naša ciljana grupa su gosti kojima cijena predstavlja sekundarni kriterij odabira, jer govoreći o Rezidenciji maršala Marmonta, govorimo prije svega o vrhunskom doživljaju, pri čemu se besprijekorna usluga podrazumijeva – kaže Maksimilijan Šprung, direktor agencije Golden Leaf Properties, koja poslovno upravlja nekretninom i koji detalje o nekretnini nudi na stranici Croatia Holiday Travel.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a