Obavijesti

News

Komentari 0

M. Norac: Nisam direktno komunicirao sa Šuškom

M. Norac: Nisam direktno komunicirao sa Šuškom
1

Norac tvrdi da nije postojao Sektor 1, niti da je on njime zapovijedao. Rekao je da su svi njegovi vojnici bili upoznati s konvencijama ratovanja

VIDEO

Bio sam zapovjednik samo 9. gardijske brigade, a ne Sektora 1 koji nikada nije osnovan. To je trebalo biti istureno zapovjedno mjesto 9. gardijske, no on nikada nije formiran, kazao je iznoseći obranu umirovljeni general Mirko Norac, koji je s Rahimom Ademijem optužen za zločine na području Medačkog džepa u rujnu 1993. Norac je dodao i kako su svi pripadnici njegove brigade bili upoznati s konvencijama o Međunarodnom ratnom pravu i Ženevskim konvencijama. Svi zapovjednici o tome su educirani na seminarima i tečajevima, a niti jedan zapovjednik nije ga izvijestio - tijekom akcije i nakon nje - da je bilo nekakvih nepravilnosti ili negativnosti.
- Nije točno da nisam osigurao Vojnu policiju na terenu. Uspostavio sam tri kontrolna punkta sa svrhom da se spriječe bilo kakve nepravilnosti. Nikakve informacije o njima nisam dobio - kazao je Norac, dodavši kako ga nitko iz UN-a ili drugih organizacija nije obavijestio o ubijanju civila i uništavanju imovine.
- S UN-om je pregovarao časnik za vezu Zbornog područja brigadir Mesić i Ademi, a ja sam izvršavao njegove naredbe - kazao je, dodavši kako je postojao jasan sustav zapovijedanja u 9. brigadi. Norac je istaknuo i da je topnička priprema napada izvedena prema taktičkim načelima ratnog prava.
- Da sam išao bez nje, broj stradalih vojnika HV-a bio bi veći, a i uspjeh akcije je došao u pitanje - tvrdi.
Norac je govorio i o dva incidenta sa neprijateljskim „civilima“.
Ispričali su mi kako je 10. rujna, dan nakon početka akcije, iz šume na području Debele glave s podignutim rukama izašao stariji čovjek u civilu. Kada je prišao našim vojnicima na 30-40 metara, posegnuo je za pištoljem i jurišajući počeo pucati na njih. Oni su reagirali i lišili ga života - kazao je Norac. Dan ranije, nakon što su dva sanitetska vozila HV-a naišla na tenkovsku minu, iz njih su ispale doktorica i dvije medicinske sestre. Doktorica je krenula pomoći ranjenom vojniku HV-a kada je na njih zapucao stariji čovjek i ranio je.
- Odgovorno tvrdim da nikakav krvavi sukob 9. gardijske brigade s kanadskim snagama nije bio kao što su to neki na ovom suđenju tvrdili. Niti jedan hrvatski vojnik nije poginuo niti je ranjen u razmjeni vatre s Kanađanima jer razmjene vatre nije ni bilo. Oni su samo svojom neopreznošću i bahatošću ulazili u minska polja odakle su ih izvukli pripadnici 9. gardijske brigade - kazao je Norac, dodavši da su Kanađani, umjesto da im zahvale, izmislili da su pucali po njima.
- To mi je neshvatljivo jer je 9. gardijska uvijek postupala s humanih, kršćanskih i patriotskih načela - tvrdi Norac.

'NISAM DIREKTNO KOMUNICIRAO SA ŠUŠKOM'
Nije točno da sam imao ikakvu direktnu komunikaciju sa Zagrebom i s ministrom Gojkom Šuškom. Poštovao sam zapovjednu hijerarhiju i moj jedini i neposredni zapovjednik je bio Ademi - tvrdi Norac. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada će Norac odgovarati na pitanja tužiteljstva i obrane prvooptuženog Rahima Ademija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora