Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

M. Rakar: Nisam policajac, ali moramo znati gdje ide novac

Naša je dužnost da se brinemo da sredstva budu adekvatno potrošena i želimo ukazati onima koji žele manipulirati da je to sve teže raditi, objasnio je Rakar

Boris Ščitar/Večernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
6 komentara

Marko Rakar iz udruge Vjetrenjača rekao je za 24sataTV kako ne očekuje posebnu nagradu za objavljivanje podataka o 59.000 transakcija za poslove javne nabave nego da će građani prepoznati kvalitetu i nagraditi ih. Reakcije su iznimno pozitivne, dobili su nekoliko stotina mailova među kojima i dodatne informacije o stvarima koje su načeli. Uglavnom su ih svi pohvalili internetsku stranicu nabava.vjetrenjaca.org osim nekoliko mailova koji su ukazali na krive podatke. Rakar objašnjava kako to nije do njih već zbog netočnosti u registru na koju su već ukazivali. Iz Ministarstva su poručili kako neće poduzeti nikakve mjere ili sankcije protiv Rakara jer se Vjetrenjača koristila isključivo javno dostupnim informacijama. 

- Nisam policajac i nije da mene to osobito zanima, ali kao građani ove države moramo znati gdje se troši naš novac - rekao je Rakar.

Na projektu intenzivno rade od srpnja ove godine, a počeli su 2009. godine. Na projektu je radilo je 20-ak ljudi. Najveći problem bio je u web stranici gdje se ugovori objavljuju jer se čini kako Narodne novine to rade samo zato što moraju. Podaci su, nadalje, dostupni samo 60-ak dana unatrag. Ne provjeravaju podatke, većina firmi objavljena je bez OIB-a, ista tvrtka zavedena je pod različitim nazivima. 

Udruga Vjetrenjača promijenila je podatke tamo gdje su uočili greške. Rakar kaže kako je pogrešno uspoređivati ih s Wikileaksom jer su oni objavljivali tajne podatke dok je Vjetrenjača napravila alat na temelju javnih podataka na kojima se vidi transparentnost jedne vlasti. Stranica ima direktnu korist za društvo. 

- Naša je dužnost da se brinemo da sredstva budu adekvatno potrošena i želimo ukazati onima koji žele manipulirati da je to sve teže raditi - objasnio je Rakar i dodao kako se nada da će stranica rezultirati s nekim istragama. Iako je svjestan da je korupciju teško otkriti. Rakar objašnjava kako ima tvrtki koje samo rade s državnom što nije čudno ako se bave na primjer zdravstvom. Međutim, nije logično da netko izvodi građevinske poslove samo za državu.

na pitanje može li se istražiti tko je dobio i tko je sudjelovao u javnoj nabavi, Rakar objašnjava kako su Narodne novine morale objaviti samo pobjedničku ponudu. 

Međutim, ima velik broj natječaja gdje se pojavila samo jedna ponuda iako se mnogi bave tim poslom. Firmu Bistra iz Đurđevca, koja je donirala novac za HSS, nije želio komentirati, ali se nada kako će netko to istražiti. 

Vjetrenjača je potrošila oko 150.00 kuna na istraživanje. Nevladina organizacija s tri člana prikupila je novac od donacija građana i pravnih osoba. Vjeruju kako su stekli povjerenje prethodnih projektima kao što je Vizualizacija državnog proračuna. Rakar je najavio kao će novim projektima rasvijetliti bagatelne nabave, odnosno kako državni službenici troše novac. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message