Obavijesti

News

Komentari 10

Mađarska: Protiv novog zakona o radu prosvjedovale tisuće

Mađarska: Protiv novog zakona o radu prosvjedovale tisuće
1

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu. Poslodavci bi tako mogli potencijalno dodati dva radna sata prosječnom radnom danu

VIDEO

Tisuće ljudi prošle su u subotu središtem Budimpešte prosvjedujući protiv novog zakona koji omogućuje poslodavcima da od svojih zaposlenika mogu tražiti 400 sati prekovremenog rada godišnje.

Oporbene skupine su proteklih tjedana održale više prosvjednih skupova u mađarskoj prijestolnici i drugim gradovima protiv, kako kažu, autoritarnog vladanja konzervativnog nacionalista Viktora Orbana.

Subotnji prosvjed, koji su organizirale oporbene stranke, sindikati i građanske udruge, uglavnom je bio usmjeren protiv novog zakona o radu koji kritičari nazivaju "robovlasničkim".

Prosvjednici su išli od povijesnog Trga heroja do zgrade parlamenta na obali Dunava noseći transparente s porukama poput "Počistimo režim".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neki od prosvjednika su na društvenim mrežama pozivali i na "nacionalni štrajk".

Izmjene zakona o radu koje je prošlog mjeseca usvojio mađarski parlament naišle su na žestoke kritike i izazvale najveće ulične prosvjede u više do godinu dana.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu. Poslodavci bi tako mogli potencijalno dodati dva radna sata prosječnom radnom danu, odnosno dodatni radni dan u tjednu. 

Protivnici zakona ističu da je on rezultat pritiska njemačkih proizvođača automobila, stupa mađarskog gospodarstva, zbog manjka radne snage u zemlji.

Orban je izrazio zadovoljstvo donošenjem zakona, ocijenivši da je riječ o "važnom i dobrom zakonu" te istaknuo da će zakon koristiti radnicima, prenosi MTI.

Oporba traži i odustajanje od nedavne reforme pravosuđa koja prijeti ograničavanjem neovisnosti sudaca te više slobode za javne medije, u zemlji koja je redovito na meti kritike zbog kršenja vladavine prava.

Helsinški odbor ocijenio je da je riječ o "novoj ozbiljnoj prijetnji vladavini prava u Mađarskoj".

Kritičari upozoravaju da će ministar pravosuđa po novom zakonu imati dominantnu ulogu u izboru i nominaciji sudaca budućeg Visokog upravnog suda.

Vladajuća mađarska stranka Fidesz u četvrtak je ponovila da su prosvjedi dio kampanje izbora za Europski parlament u svibnju i imaju za cilj pomoći onima koji podržavaju masovnu imigraciju u Europsku uniju.

Orbanov Fidesz  i njegovi saveznici osvojili su na izborima u travnju 48 posto glasova i dvije trećine mjesta u parlamentu zahvaljujući povoljnom izbornom sustavu. Ta kvalificirana većina omogućuje premijeru da provede ustavnu reformu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti