News

Komentari 57

'Ma neka me cijepe kojim god cjepivom žele, samo da sve ovo završi pa da vidim svoju obitelj'

'Ma neka me cijepe kojim god cjepivom žele, samo da sve ovo završi pa da vidim svoju obitelj'

U Zagrebu je danas počelo cijepljenje opće populacije. Prvi su na redu stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Na raspolaganju je 16.000 doza. Za cijepljenje se prijavilo 85.000 ljudi

Napokon sam došao na red. Hvala Bogu! Neka se ovo završi više i da počnemo normalno živjeti, pa poludjet ćemo.

Rekao nam je to gospodin Josip (81), koji je danas primio svoju prvu dozu cjepiva protiv korona virusa u Domu zdravlja Centar u Zagrebu.

- Nije mi bitno koje ću dobiti, baš me briga, samo neka me cijepe da mogu vidjeti svoju obitelj. Pa, ljudi, ovo traje godinu dana. Jako sam se čuvao jer sam se bojao da se ne zarazim, ali sam uspio proći neokrznut, ali cijena je bila da nigdje nisam išao, minimalno sam se viđao s ljudima. Kad bi zatoplilo, otišao bih malo rastegnuti noge u park, ali mi smo društvena bića, nama treba društvo - rekao je Josip i naglasio da ga nije strah cjepiva.

- Ma, neću uopće razmišljati o tome, to vam je uvijek tako kod nas, svi su stručnjaci za sve. Pratim ja vijesti, govore o nekom čipiranju, meni je to smiješno. Neka stručnjaci rade svoje, a mi ćemo naše - zaključio je Josip.

U Zagrebu je danas počelo cijepljenje opće populacije. Prvi su na redu stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Na raspolaganju je 16.000 doza. Za cijepljenje se prijavilo 85.000 ljudi. Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine. Moći će se cijepiti i na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu. Pet punktova bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, devet na području Doma zdravlja Zagreb-Zapad i jedan punkt u Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u Mirogojskoj ulici.

No neki liječnici obiteljske medicine žale se na kriterije za određivanje prioriteta, ali i na to što oni moraju odabrati koga cijepiti.

- Imamo na raspolaganju 12.000 doza AstraZenece, dakle tri bočice bi dobio svaki cjepitelj, od kojih će nekih 35 posto cijepiti u svojim ordinacijama, a 65 posto na 19 punktova. Moderna nam još nije stigla prošli tjedan, iako je bila najavljena, vjerujem da će danas ili sutra doći, tako da ćemo odmah proslijediti našim kolegama još po jednu bočicu Moderne, dakle 10 doza - rekao je ravnatelj NZJZ-a “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u emisiji Hrvatskog radija.

Naime, osim 210.000 doza cjepiva protiv korona virusa, koje su već došle dosad u Hrvatsku, do kraja ožujka bi Hrvatska trebala primiti još 508.000 doza, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji Nacionalnog stožera.

Najčitaniji članci