Obavijesti

News

Komentari 100

Mačići uginuli u mukama: 'Već danima kupimo strvine po ulici'

Mačići uginuli u mukama: 'Već danima kupimo strvine po ulici'

U protekla dva tjedna uginulo je 28 mačaka u Jablancu. Nitko ne zna što se događa. Sumnja se na trovanje, ali i na mačju kugu. Ova situacija je opasna i za ljude...

To je strašno! Sin i ja u suzama već danima kupimo strvine. Jadni mačići ugibaju u takvim bolovima i mukama, mjauču, idu im sline i krv iz usta i nosa, cijela okućnica je u krvi, svaki dan moramo sve sterilizirati, od okućnice i kuće do odjeće i obuće koju nosimo. To su uglavnom novookoćeni, mladi mačići. To se događa već nekoliko godina, svaki put u veljači kada je sezona parenja i pred turističku sezonu - očajna je Marina Šokčić iz Jablanca, gdje je u protekla dva tjedna u teškim mukama uginulo 28 mačaka.

Marina živi u Beču, u rodni Jablanac dolazi često i svaki put sa sobom povede nekoliko mačaka koje sterilizira, cijepi te ih udomi. Sumnja na namjerno trovanje. O svemu je obavijestila Savku Jokić iz riječke udruge Mijau.

- Upoznata sam sa slučajem u Jablancu. Veterinar mi je rekao da sumnja na mačju kugu. No ta bolest i trovanje imaju iste simptome, a u Hrvatskoj više ne postoje javni Zavodi koji istražuju trovanja, već se ono može obaviti jedino uz policijski nalog. Obavijestili smo policiju a oni će provesti istragu - kaže Jokić. Ova situacija opasna je i za ljude.