Obavijesti

News

Komentari 22

Mačkule zapucale: U Vukovaru je počela Svečana Sinjska alka

Mačkule zapucale: U Vukovaru je počela Svečana Sinjska alka

U Vukovaru je u subotu ujutro jutros počeo središnji program Svečane Sinjske alke. Pobjednika Sinjske alke u Vukovaru darivat će prigodnim darom i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović

VIDEO

Već u šest sati ujutro započeo je službeni program Svečane Sinjske alke u Vukovaru i to pucanjem mačkula (mužara) na šetnici uz Dunav. Istovremeno gradom se kretala Gradska glazba grada Sinja koja je specijalno za tu priliku pristigla u Vukovar i građanima u užem centru grada svirala budnice. Na glavni vukovarski Trg Republike Hrvatske u pola osam ujutro pristigla je kočija čiji su kočijaši pozvali gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu na Svečanu Sinjsku alku. Odmah potom gradonačelnik i alkari položili su vijence i odali počast žrtvama za slobodnu Hrvatsku kod Križa na Dunavu. Alkarska kočija potom je krenula do Crkve Sv. Filipa i Jakova kako bi na Svečanu alku pozvala je i gvardijana fra Ivicu Jagodića. On je alkare i goste pozvao na Svetu misu, nakon čega je uprava Viteškog alkarskog društva odala počast žrtvama Domovinskog rata na Memorijalnom groblju. Upalili su svijeće i na mjestima pogibije dvojice Sinjana, Ivice Poljaka i Andrije Alčića, koji su se došli boriti u Vukovar 1991. 

"Velika je simbolika i povezanost Alkara i branitelja Vukovara. Nama je iznimna čast trčati alku u herojskom gradu" rekao je alajčauš Grčić Filipović, predvodnik 17-torice alkara koji su danas trčali Svečanu alku.  

U gradu se već od ranog jutra primjetila užurbanost i velika gužva. Pristiglo je preko 20 tisuća gostiju iz cijele Hrvatske, a ulaznica za alku više se nije mogla nigdje kupiti jer je njih preko 4000 prodano u rekordnom roku. Prihod od prodaje ulaznica ide Centru za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju "Juraj Bonači" Split, podružnica Sinj.  

Posebna mjesta u ložama na tribinama uz stanu rezervirana su za državni vrh koji je najavio svoj dolazak pa se očekuje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Plenković sa ministrima.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vukovarci su danima imali priliku gledati alkarske konje i alkarske momke kako paradiraju ulicama grada. Gdje god su došli, dočekani su srdačno i s poštovanjem. Njihovi konji su smješteni u obližnem parku Adica gdje se nalazi 25 pokretnih konjskih boksova koje je, za tu prigodu, Vukovaru osigurao grad Zagreb. Alkari su imali i popodnevne treninge na alkarskoj stazi kako bi se konji privikli na malo drugačiju klimu. Već na tim treninzima Vukovarci su mogli uživati i 300 godina staroj viteškoj predstavi koja se sada po četvrti puta u povijesti održava u nekom drugom gradu, osim Sinja. 

Svečana Sinjska alka započinje u 16.30 službenim otvaranjem te prvom trkom alkara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...