News

Komentari 0

Macron: Obnovit ćemo Notre Dame do 2024., tako je obećano

Macron: Obnovit ćemo Notre Dame do 2024., tako je obećano

Pariška katedrala Notre Dame, teško oštećena u požaru, bit će obnovljena po rasporedu, odnosno do 2024. godine, objavio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron

„Obećanje o dovršetku 2024. bit će ispunjeno“, rekao je 43-godišnji čelnik za novine Le Parisien – Aujourd'hui, a prenosi agencija dpa. 

Iste te godine Pariz će biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara. 

Macron je to rekao točno na drugu godišnjicu požara koji je 15. travnja 2019. zahvatio slavnu katedralu u srcu Pariza. Uzrok požara još uvijek se ne zna, a smatra se da bi krivac mogla biti greška u električnom sustavu ili neugašena odbačena cigareta.  

Francuski čelnik je kasnije u četvrtak s pariškom gradonačelnicom Anne Hidalgo obišao tu crkvu nastalu u 12. stoljeću koja je na UNESCO-voj listi svjetske baštine te je bila inspiracija Victoru Hugou za roman „Zvonar crkve Notre Dame“

Macron je zahvalio radnicima koji su radili na pripremi obnovi crkve, naglasivši kako su svi „impresionirani time što se postiglo u dvije godine“.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Prva faza rada na crkvi uključivala je uklanjanje 200 tona metala nakon što je vatra uništila 40 tisuća komada skela koje u bile podignute oko tornja u vrijeme požara, piše Reuters. 

Radovi su prekinuti tijekom prvog ljeta nakon požara zbog straha od trovanja olovom, a proces je potom usporen i pandemijom koronavirusa. 

Najčitaniji članci