News

Komentari 7

Macron u Jeruzalemu nije dao izraelskom policajcu u crkvu

Macron u Jeruzalemu nije dao izraelskom policajcu u crkvu

Emmanuel Macron je htio posjetiti Baziliku svete Ane, francuski teritorij, gdje se dogodio manji izgred u kojemu su sudjelovali članovi osiguranja i izraelski policajac koji je htio ući u crkvu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu se posvađao s izraelskom policijom od koje je tražio da napuste kompleks Bazilike svete Ane u Jeruzalemu na kojoj se vijori francuska trobojnica.

- Ne sviđa mi se to što ste učinili preda mnom - doviknuo je u srijedu Macron izraelskom policajcu, dozivajući u sjećanje događaj u kojemu je na istom mjestu sudjelovao Jacques Chirac prije gotovo četvrt stoljeća.

Francuski predsjednik je nakon razgovora s premijerom Benjaminom Netanyahuom i s izraelskim čelnicima izvan programa posjeta htio prošetati jeruzalemskim Starim gradom .

Nije se htio zadržavati u četvrtima Staroga grada, nego samo posjetiti Baziliku svete Ane, francuski teritorij, gdje se dogodio manji izgred u kojemu su sudjelovali članovi osiguranja francuskog predsjednika i izraelski policajac koji je htio ući u crkvu.

French President Macron stands by the Western Wall in Jerusalem

Francuska zastava se bazilici nalazi od 1856. godine kada je Otomansko carstvo tu crkvu poklonilo francuskom car Napolenu III.

Francuska smatra provokacijom ulazak izraelske policije u taj posjed u starom dijelu Jeruzalema koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

- Htio sam slobodno prošetati Starim gradom i proći mjestima koja su dio povijesti toga grada i njegovih simbola - rekao je predsjednik smiješeći se. "Mislim da je važno izmiriti sve te velike religije u ovom gradu koji ih nosi, koji je njihov epicentar u kojemu supostoje".

No na ulazu u Baziliku svete Ane gdje su stajali izraelski policajci, ozračje se odjednom promijenilo. "Ne sviđa mi se to što ste učinili preda mnom", rekao je Macron izraelskom policajcu koji je stajao ispred njega na ulazu u crkvu.

- Izađite, molim vas, nitko neće nikoga provocirati, je li vam jasno? - rekao je Macron na engleskom. "Mirni smo, lijepo smo prošetali, vi obavljate dobar posao u gradu i ja to cijenim, ali molim vas poštujte pravila uvedena prije više stoljeća, ona se neće mijenjati zbog mene, to vam mogu reći", dodao je.

- Ovo je Francuska, svi znaju kakav je red - istaknuo je i dalje na engleskom, dozivajući u sjećanje svađu Jacquesa Chiraca u istoj četvrti, istočnom Jeruzalemu 1996.

Bivši francuski predsjednik se 1996. naljutio na izraelske vojnike koji su se natiskali oko njega, izgovorivši rečenicu koja je ostala zapamćena: "Želite li da se vratim u svoj zrakoplov?", nakon čega je zatražio da vojnici izađu s crkvenog posjeda.

French President Emmanuel Macron visits al-Aqsa Mosque in Jerusalem

Nakon susreta s vjerskim čelnicima u Bazilici svete Ane Macron je, kao i svojedobno Chirac, otišao na Brdo hrama koje muslimani zovu Plato džamija. Zatim se uputio prema Zidu plača s crnom kipom na glavi. 

Dolazeći u Baziliku svete Ane "u jednom trenutku je bilo napeto između timova zaduženih za osiguranje i morao sam napraviti reda", komentirao je predsjednik dodajući da je poslije "srdačno" pozdravio izraelske čuvare.

Ovo je Macronov prvi posjet Svetoj Zemlji od izbora 2017.

Najčitaniji članci