Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

Made in China: Nakon Applea, Kinezi su posudili Ikein izgled

Kineski zakoni zabranjuju kopiranje 'izgleda i osjećaja' drugih kompanija, ali je provođenje propisa često vrlo sporo. Nakon Applea, pojavila se i kopirana IKEA

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
21 komentara

Izgleda kao Ikea, sve je tu, poznate velike vrećice, prostorije namještene kao u poznatom lancu, čak i male olovke i restoran, a čak su i boje potpuno iste. No, ipak se radi o kineskom dućanu namještaja 11 Furniture u gradu Kunmingu.

- Jedna mušterija rekla mi je kako izgledamo kao Ikea - rekao je prodavač u trgovini.

No, upitno je hoće li kopiranje pomoći i u privlačenju mušterija.

- Dizajn jastuka nije tipičan kineski. To nije ono što bi prosječan Kinez kupio, jednostavno su previše 'fini' - rekla je žena razgledavajući jastuke, piše Reuters.

Razlika je ipak u tome što se namještaj mora naručiti, ne dolazi pakiran u kutije kao u švedskom lancu.

Reuters navodi kako je kopiranje dio rastućeg tržišta u Kini, gdje se potpuno kopiraju brandovi, pa su tako nedavno objavljene i fotografije lažnih Appleovih dućana. Neke su zatvorili jer su prodavali lažne mobitele, dok su ostali pod istragom, jer su barem mobiteli bili pravi. 

Kineski zakoni ne dozvoljavaju kopiranje 'izgleda i osjećaja' drugih kompanija, no strane tvrtke moraju vlastiti izgled registrirati u Kini, a provođenje propisa često je vrlo sporo. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message